Tech

Ezért nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Maskot / Getty Images
Maskot / Getty Images

Bár számos olyan hely van, ahol leadhatjuk a használt készülékeinket, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derül ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából.

A megkérdezettek válaszai alapján a magyarok ötöde átlagosan négy évnél tovább, az emberek mintegy fele 3-4 évig, negyedük pedig mindössze 1-2 évig használja mobiltelefonját. Ezt követően a legtöbb helyen a fiókban végzik a kütyük, és mivel idehaza mintegy tízmillió mobil-előfizetés van,

a már nem használt mobilkészülékek is milliós nagyságrendben lehetnek a fiókok mélyén.

A gyűjtögető típusú emberek közel fele egy készüléket, egyharmaduk (32 százalék) kettőt, ötödük (21 százalék) pedig három vagy annál is több mobiltelefont tart otthon. Meglepő lehet, de alig több mint egy év alatt így is jelentős előrelépés tapasztalható: 2022-ben még a régi mobilokat tároló válaszadók közel fele őrzött a fiókban három vagy annál több használt mobilt, ráadásul akár 10-15 évnél is régebbi darabokat is.

Mit tegyünk a régi mobilokkal?

Az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tároláskor vagy a kommunális hulladék közé kerülve már ártalmasak lehetnek a környezetre. Az öregedő akkumulátor például elkezdhet szivárogni, veszélyes anyagokat juttatva a környezetbe, zárlat esetén pedig akár tüzet is okozhat.

Ezért a legjobb döntés az újrahasznosítás, ugyanis így csökken a hulladék mennyisége: értékes, egyre szűkösebben rendelkezésre álló nyersanyagokat takarítunk meg, ráadásul az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő.

Kapcsolódó
Minden tizedik magyar a kukába dobja elhasznált telefonját
Régi telefonok újrhasznosításáról szóló kampányt indít a Yettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik