Tech

Végítélet órája: másfél percre vagyunk a pusztulástól

deepblue4you / Getty Images (Illusztráció)
deepblue4you / Getty Images (Illusztráció)
Második éve 90 másodpercnél áll az óra, ami egyáltalán nem jó hír.

1947 óta folyamatosan ketyeg a végítélet órája, ami azt jelzi, milyen messze van az emberiség a pusztulástól. Tavaly év elején negatív rekordot értünk el, ugyanis előre tekerték a nagymutatót, az óra pedig immáron második éve 90 másodperccel éjfél előtti állapotot mutat – írja az IFLScience.

A Bulletin of the Atomic Scientists kutatói minden évben a világban zajló események alapján döntik el, hova fognak esni az óra mutatói. A koncepció egyértelmű: minél közelebb vagyunk az éjfélhez, annál közelebb van a végítélet eljövetele, mely során megszűnik létezni az emberiség.

Az óra eredeti beállítása 1947-ben még hét perccel éjfél előtt állt, a nagymutatót az azóta eltelt időben nyolcszor állították vissza és 16-szor előre. A legmesszebb 1991-ben voltunk, ekkor éjfél előtt 17 perccel volt a nagymutató.

Az, hogy 2023 januárjában előre állították az órát, és hogy a helyzet idén sem változott pozitív irányba, egyáltalán nem meglepő.

Az ukrajnai háború már a második évfordulójához közeledik, és egyelőre nem látni a konfliktus végét. Emellett ott van az Izrael és Hamász között zajló konfliktus is, a World Population Review adatai szerint pedig közel 30 további ország áll háborúban világszerte. Ha pedig mindez nem lenne elég, egyre több kutató tart a mesterséges intelligencia esetleges negatív felhasználási módjaitól, miközben 2023 hivatalosan is a legmelegebb év lett a feljegyzések kezdete óta.

Senkit ne tévesszen meg: az hogy az óra megint 90 másodperccel éjfél előtt áll, nem azt jelenti, hogy a világ stabil, épp ellenkezőleg. A kormányoknak és az embereknek sürgősen cselekedniük kell

– mondta Rachel Bronson, a Bulletin elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik