Élő Nagyvilág

Izraeli kormányszóvivő: Nem lesz tűzszünet

MOHAMMED HUWAIS / AFP
MOHAMMED HUWAIS / AFP

Izrael elzárkózik egy újabb tűzszünettől

Egy izraeli kormányszóvivő szerdán kizárta, hogy újabb tűzszünet következzen a Gázai-övezetben, írja a Guardian.

Ilana Stein azt követően beszélt erről, hogy sajtóhírek szerint jól haladnak a túszok szabadon engedését célzó tárgyalások, és egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Izraelen, hogy függesszék fel a terület hónapok óta tartó bombázását.

A tűzszüneti megállapodásról szóló hírekre reagálok. Izrael nem adja fel a Hamász elpusztítását, az összes túsz kiszabadítását, és el fogjuk érni, hogy a Gázai-övezet ne jelentsen biztonsági kockázatot Izrael számára. Nem lesz tűzszünet. A múltban voltak szünetek humanitárius okok miatt. De a megállapodást felrúgta a Hamász

– jelentette ki.

210 gázai palesztin halt meg az elmúlt 24 órában

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború október 7-i kezdete óta legalább 25 700 ember halt meg az ostromlott palesztin területen, írja az al-Dzsazíra Az elmúlt 24 órában legalább 210 ember vesztette életét, és közel 400-an megsebesültek. A harcok kezdete óta a sebesültek száma 63 740-re emelkedett.

A gázai egészségügyi minisztérium statisztikája nem tesz különbséget a civil és fegyveres áldozatok között, ugyanakkor állítása szerint a halálos áldozatok 70 százaléka nő vagy gyermek.

Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára eközben azt mondta, az izrael katonai műveletek olyan mértékű pusztítást okoztak és annyi civilt öltek meg, amire főtitkársága alatt még nem volt példa.

Őrizetbe vett harmincöt palesztint az izraeli hadsereg

Harmincöt palesztint tartóztattak le az izrael által jogellenesen megszállva tartott Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, köztük egy nőt és korábbi foglyokat is – jelentette az Al Jazeera a palesztin foglyok ügyeivel foglalkozó hatóság által közzétett adatokra hivatkozva.

A jelentés szerint a letartóztatásokra Nábluszban, valamint Avarta, Urif és Szabasztia kerületi városokban került sor. Letartóztatások voltak továbbá a hebroni kormányzóság keleti részén fekvő Beni Najím városában és a délen, Dura városában is. A Dzsenintől délre fekvő Burqin faluban és a Szalfit nyugati részén fekvő Kifl Hariszban hat palesztint tartóztattak le.

Két ember meghalt Irakban az amerikai hadsereg hajnali akciójában

Két ember meghalt, amikor szerda hajnalban az amerikai erők Irán által támogatott fegyveres csoportok ellen hajtottak végre katonai csapást Irakban.

Az amerikai erők a fegyveresek által használt helyszíneket bombáztak, miután azok sorozatos támadásokat intéztek az amerikaiak ellen – közölte Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter.

A napokban Nyugat-Irakban ballisztikus rakétákkal és rakétákkal támadták az ott állomásozó amerikaiakat. A Pentagon a támadásért a Teherán által támogatott fegyvereseket okolta.

Az iraki miniszterelnök hivatala csakhamar közleményben reagált a szerdai fejleményekre. Eszerint az Irakra mért amerikai csapások „felelőtlen eszkalációhoz” vezetnek, és sértik az ország szuverenitását.

Az Egyesült Államok kedden három, az Irán által támogatott milíciához köthető létesítmény ellen hajtott végre csapásokat – közölte a Pentagon. Irak ezeket a műveleteket agresszív akcióknak fogja tekinteni, amelyek aláássák az évek óta tartó együttműködést – tette hozzá az iraki kormány közleménye

Nyolcan súlyosan megsérültek, miután izraeli találat ért egy iskolát

Az izraeli erők célba vettek egy iskolát Hán Júniszban. Az épületben több száz délre menekült palesztin lakott, akik közül nyolcan súlyosan megsérültek a csapás után, jelentette az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója.

A pánarab hírcsatorna munkatársa a mentősökre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a rövid távolság ellenére is nagyon nehéz volt a sérülteket az iskolából a Nasszer kórházba szállítani, az izraeli légicsapások intenzitása miatt.

Közel a tűzszüneti megállapodás a Reuters forrásai szerint

Közelebb került a tervezett harminc napos gázai tűzszünetről szóló megállapodáshoz Izrael és a Hamász a Reuters meg nem nevezett kútfői szerint. A források közölték, hogy ennek értelmében izraeli túszokat és palesztin foglyokat egyaránt szabadon engednének.

A hírügynökség további részletek közlését helyezte kilátásba arra az esetre, ha újabb információhoz jutnának az ügyben.

Izrael helikopterekről lőtte az éjszaka Hán Júniszt

Folytatódtak a harcok szerdára virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisznál. Szemtanúk szerint az izraeli hadsereg helikopterekről lőtte a területet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig ismét katasztrofálisnak és leírhatatlannak nevezte a gázai kórházak helyzetét.

Az Axios amerikai hírportál hétfőn arról számolt be, hogy Izrael – a már korábban közvetítői szerepet vállaló Egyiptomon és Kataron keresztül – két hónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe.

Az egyeztetésekhez közeli források a sajtóval azt közölték, kedden Hamász-küldöttség érkezett Kairóba, mely várhatóan az egyiptomi hírszerzéssel egyeztet majd egy új tűzszüneti ajánlatról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a túszok egyre türelmetlenebb családtagjainak szintén azt mondta, az izraeli fél „előkészített egy javaslatot”, amelyről azonban részleteket nem közölt.

A The Wall Street Journal egyiptomi illetékesekre hivatkozva azt közölte, a Hamász tudatta, kész gyerekek és civil nők elengedéséről tárgyalni, „jelentős tűzszünetért cserébe”.

Húti rakétákra csapott le éjszaka az Egyesült Államok

Újabb csapásokat hajtott végre Jemenben az amerikai hadsereg szerdán kora hajnalban. Olyan hajók ellen indítható két húti rakéták semmisítettek meg, amelyeket indításra készítettek elő a Vörös-tenger felé – ismertette közleményében az amerikai hadsereg.

A megelőző csapásokat helyi idő szerint nagyjából hajnali 2:30-kor hajtották végre.

Az amerikai erők azonosították a rakétákat Jemen hútik által ellenőrzött területein, és megállapították, hogy azok közvetlen fenyegetést jelentenek a kereskedelmi hajókra és a térségben tartózkodó amerikai haditengerészeti hajókra

– olvasható az amerikai hadsereg központi parancsnokságának közleményében.

Mióta az Egyesült Államok január 11-én megkezdte a jemeni húthi katonai létesítmények elleni támadásokat, a Pentagon szerint több mint 25 rakétaindító, illetve -elhelyező létesítményt és több mint 20 rakétát semmisítettek meg vagy tettek működésképtelenné.

A Jemen legnépesebb területeit ellenőrző hútik azt állítják, hogy támadásaikat a palesztinokkal való szolidaritás jegyében hajtják végre. A támadások azonban megzavarták a globális kereskedelmi hajózást, és súlyosbodó aggodalmakat ébresztettek, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború destabilizálhatja a Közel-Keletet.

(reuters)

Olvasói sztorik