Tech

Kipusztulhat az emberiség az MI miatt – üzenik a nagy techcégek vezetői

A mesterséges intelligencia általi kihalás kockázatát a világjárványok és az atomháború veszélyével kellene egyenrangúként kezelnie a politikai döntéshozóknak

— olvasható a Centre for AI Safety (AI-biztonsági Központ) rendkívül rövid nyílt levelében, amelyet eddig 350-en írtak alá. Az aláírók között ott van Sam Altman, a ChatGPT-t működtető OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei is az Anthropictól – írja a Reuters. A három vállalat egyébként épp a múlt héten fektette le a biztonságos MI-működés alapjait egy közleményben.

Ebben felszólítottak a vezető MI-fejlesztőcégek együttműködésére, a technológia alapját jelentő nagy nyelvi modellek (LLM) további kutatására, illetve egy nemzetközi MI-biztonsági szervezet létrehozására. Bár Sam Altman támogatását fejezte ki azon ötlet kapcsán, hogy a nagy fejlesztők modelljeit a kormánnyal kelljen engedélyeztetni, néhány nappal később már azt mondta, ha az EU túlszabályoz, az OpenAI kivonulhat Európából. Nem sokkal később azonban visszavonta ezt a kijelentését.

A most közzétett levél aláírói között szerepel még a Google-től nemrégiben etikai aggályok miatt távozó Geoffrey Hinton, illetve Yoshua Bengio is. Őket a mesterséges intelligencia keresztapjaként is gyakran emlegetik, mivel mélytanulással kapcsolatos munkájukért 2018-ban Turing-díjat kaptak. A közleményben kiemelik a Facebookot, az Instagramot, illetve WhatsAppot is birtokló Meta vállalatot – ahol egyébként Bengio és Hinton társa, Yann LeCun is dolgozik —, amiért annak vezetői nem írták alá a levelet.

Nem ez az első alkalom, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályok miatt elismert szakemberek szólalnak fel.

Március végén ugyanis Elon Musk, a SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Steve Wozniak, az Apple társalapítója és Yuval Noah Harari történész, író és további 1000 ember adott ki közös nyilatkozatot annak érdekében, hogy szünetet rendeljenek el a mesterséges intelligencia fejlesztésének terén. Ez azonban egyelőre nem járt sikerrel, az OpenAI-nál is zajlik a GPT-5 fejlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik