Élő Nagyvilág

Lezuhant egy orosz katonai szállító repülőgép

STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

Az orosz-ukrán háború kedd eseményei itt olvashatók vissza.

Oroszország az ENSZ BT rendkívüli ülését kezdeményezte a repülőgép lelövése miatt

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte a hadifoglyokat szállító Il-76-os orosz repülőgép ukrán erők általi lelövése miatt – jelentette be szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján.

Nagyon számítunk arra, hogy a francia elnökség lelkiismeretesen teljesíti kötelezettségeit, és minél hamarabb kitűzi az ülést. Nem szeretnénk, ha megismétlődnének a 2022-es történések, amikor a megrendezett bucsai eset után (…) a brit elnökség három napon át ellenkezett kitűzni egy ilyen tanácskozást

– mondta az orosz diplomácia vezetője. Lavrov szerint a szállítógép elleni támadás újabb példája annak, hogy a kijevi vezetés terrorista módszereket használ.

ANGELA WEISS / AFP

Jelenleg próbáljuk megállapítani a tényeket, ami a lelőtt Il-76-os katonai szállítógépet és azokat az okokat illeti, amelyek miatt az ukrán fél ezt a bűncselekményt elkövette

– tette hozzá. Felidézte, hogy a járattal olyan katonákat szállítottak, akiket egy hadifogolycsere keretében átadtak volna.

Kizárt, hogy az ukrán hivatalos személyek az ukrán védelmi minisztériumban nem tudtak arról, hogy egy ilyen csere készül

– mondta.

Az orosz védelmi tárca korábban közölte, hogy az Il-76-os gépet az ukrán hadsereg lőtte le légvédelmi eszközzel. A gép fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép teljes személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

(MTI)

Fico: Pozsony nem fogja megvétózni Ukrajna EU-s támogatását

Az ukrán és a szlovák kormány a nézetkülönbségek ellenére mindkét ország számára előnyös új, pragmatikus politikát akar folytatni – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Robert Fico szlovák kormányfővel szerdán Ungváron tartott találkozóján a szlovák közszolgálati hírügynökség (TASR) jelentése szerint.

Robert Fico arról biztosította ukrán hivatali partnerét, hogy Szlovákia támogatja Ukrajnának az európai uniós tagság elérését célzó törekvéseit. A szlovák miniszterelnök még a találkozót megelőzően kijelentette: Pozsony tiszteletben tartja Kijev ez irányú igyekezetét, ugyanakkor elvárja a csatlakozás feltételeinek teljesítését.

Pozsony nem fogja megvétózni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós segélycsomagot és azt sem, hogy Ukrajna szlovákiai vállalatoktól fegyvert vásároljon

– közölte a szlovák miniszterelnök, aki ugyanakkor még a találkozó előtt rámutatott: Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem támogatja az ország NATO-tagságát.

Denisz Smihal a találkozót követően közzétett videójában annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a találkozó nem az utolsó volt, valamint új fejezetet nyit, és a továbbiakban pragmatikusan fejlődnek majd a két ország kapcsolatai.

Robert Fico szlovákiai látogatásra hívta meg Denisz Smihalt, és ezzel összefüggésben azt mondta: sok olyan téma van, amelyről beszélni lehet.

Vannak olyan kérdések, amelyekről különböznek a nézeteink, de ilyen a politikai élet

– mondta Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök a szerdai találkozót követően közzétett videójában azt mondta: a nézetkülönbségek ellenére baráti és konstruktív beszélgetést folytatott ukrán hivatali partnerével. Elmondta: a találkozón rámutatott, hogy nem hisz az orosz-ukrán konfliktus katonai megoldásában, és Szlovákia minden béketervet támogat. Hozzátette: a találkozón eltérő nézeteket fogalmaztak meg Ukrajna NATO-tagságot célzó törekvései tekintetében, és azzal kapcsolatban is, hogy az Egyesült Államok milyen befolyást gyakorol az ukrajnai politikára.

Ukrajna nem tudja, hogy ők lőtték-e le az orosz katonai gépet

Az ukrán védelmi minisztérium még vizsgálja az információkat a szerdán Oroszországban lezuhant katonai szállítógép ügyében, így nem tudják megerősíteni, hogy a gépet az ukrán fegyveres erők lőtték-e le. A tárca ezt a Szuszpilne közszolgálati televízióval közölte.

Az Il-76-os gép Belgorod térségében zuhant le, az orosz védelmi minisztérium szerint a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel. Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottsága elnöke kijelentette, hogy három nyugati gyártmányú rakéta találta el a repülőpépet. Kartapolov elmondta, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

Az ukrán vezérkar közleményt adott ki, amely szerint továbbra is folytatja a szállítójárművek megsemmisítését és a légtérellenőrzést a terrorveszély elpusztítása érdekében, beleértve a Belgorod-Harkiv irányvonalat is. A kijevi katonai vezetés hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők minden intézkedést megtesznek Ukrajna és az ukránok védelme érdekében. A vezérkar a közleményben emlékeztetett arra, hogy mivel Oroszország képtelen bármilyen eredményt elérni a csatatéren, folytatja terrorstratégiáját, és csupán az elmúlt héten a 19 rakétatámadást intézett Harkiv régiója ellen, 26 darab Sz-300-as légvédelmi és Három Iszkander-M ballisztikus rakétát.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman Telegram-üzenetében kijelentette: a parlament emberi jogi biztosaként kideríti az incidens minden részletét, elemzi a kapott információkat. Lubinec arra kérte az ukrán sajtót és az állampolgárokat, csak a hivatalos ukrán forrásokban bízzanak, és ne terjesszenek hamis információkat. Az ombudsman későbbre ígért részletesebb adatokat. Úgyszintén későbbre ígért nyilatkozatot az ügyben Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója is.

A fogolycserével foglalkozó ukrán koordinációs központ közölte, hogy más érintett intézményekkel közösen összegyűjtik és elemzik az összes szükséges információt.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak megerősítette: szerdán Ukrajna és Oroszország fogolycserét készült végrehajtani, és kijelentette, hogy a tervezett fogolycsere még nem történt meg.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai térségben (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon közben arról számolt be, hogy az elmúlt nap során kétszáz orosz drónt semlegesítettek vagy semmisítettek meg a régióban. „Az ellenség 39 légicsapást, 36 harci bevetést és 919 tüzérségi támadást hajtott végre. A megszállók vesztesége 394 fő volt” – fejtette ki.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 378 ezret. Az ukrán katonák kedden megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 61 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Nyugati gyártmányú rakéták lőtték le az orosz katonai repülőt – állítja egy orosz képviselő

Három nyugati gyártmányú rakéta találta el az ukrán hadifoglyokat szállító orosz Il-76-os katonai repülőgépet – jelentette ki Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke.

Az MTI szemléje szerint Kartapolov a Vesztyi FM orosz hírrádió beszámolója szerint azt mondta, a vizsgálatnak még meg kell állapítania, hogy a gépet amerikai Patriot vagy német IRIS-Ts rakéták semmisítették-e meg.

Vjacseszlav Vologyin házelnök elrendelte az amerikai Kongresszusnak és a német Bundestagnak címzett felhívás megszövegezését, annak érdekében, hogy a képviselők ráébredjenek, kiket finanszíroznak.

Ukrajinszka Pravda: az ukrán fegyveres erők lőtték le az orosz gépet

Az Ukrajinszka Pravda meg nem nevezett ukrán katonai forrásokra hivatkozva azt írja, az ukrán hadsereg lőtte le a Belgorodban lezuhant orosz katonai repülőgépet.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a szállító repülőn 65 fogságba esett ukrán katona utazott. Ők egy fogolycsere részei lettek volna, de a tárca szerint mind odavesztek, a hatfős személyzettel és három kísérővel együtt. Vagyis a hivatalos orosz tájékoztatás szerint immár

74 halálos áldozata van a repülőgép-szerencsétlenségnek. A Pravdának az ukrán fegyveres erők megerősítették a repülőgép lelövését, mondván, hogy

ez volt a feladatuk.

Ugyanakkor a lap vezérkari forrásokra hivatkozva azt írta, a gépen S-300-as légvédelmi rakéták voltak, ukrán hadifoglyokról nem tett említést.

Lezuhant egy orosz katonai repülőgép, 65-en meghaltak

Lezuhant egy Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép az Ukrajnával határos Belgorodban.

Az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó RIA hírügynökség közölte:

legalább 65, fedélzeten tartózkodó ember halt meg a balesetben.

A repülőgépen fogságba esett ukrán katonák is utaztak.

Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzó azt mondta, értesült az „incidensről”, de további részleteket nem közölt.

A Kreml közölte, hogy vizsgálja az esetet.

(BBC)

Jens Stoltenberg felszólította Magyarországot

Üdvözölte a NATO-csatlakozás ratifikálásáról szóló keddi török parlamenti döntést Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és egyúttal felszólította Magyarországot, hogy ugyanígy cselekedjék.

Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt

– idézte az MTI a főtitkár kedd esti megszólalását.

„A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat” – tette világossá a katonai szövetség vezetője.

Mint ismert: a török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációs okmányt most már csak Recep Tayyip Erdogan elnöknek kell aláírnia, illetve közzé kell tenni a közlönyben is, hogy hatályba léphessen.

Magyar oldalon az ügyben nem igazán mutatkozik jele előrelépésnek. Orbán Viktor a minap a svéd miniszterelnökkel akart tárgyalni, a svédek viszont visszautasították a magyar miniszterelnök ajánlatát.

Emlékeztetőül: Svédország és Finnország még 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz.

Olvasói sztorik