Tech mobilteszt

Jól összerakott mobil a Galaxy S23 FE, de messze nem kihagyhatatlan vétel

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egy év kihagyás után új készülékkel bővült a Samsung (nevében) rajongóknak szánt okostelefon-szériája, és hazánkba is megérkezett a Galaxy S23 FE. A készülék külsőre a tavaly év elején debütált Galaxy S23-at idézi, azonban a borítás alatti található kellemetlen meglepetések és az ár miatt nehéz jó szívvel ajánlani a Samsung „olcsósított csúcsmobilját”.

A Samsung 2020-ban indította útjára a rajongóknak szánt Samsung Galaxy FE-szériát (Fan Edition), ami az ígéret szerint többé kevésbé a gyártó csúcsmodelljeit idéző képességekkel ruházza fel az S-szériánál azért olcsóbban kínált mobilokat. Az S20 FE ennek szellemében rendkívül népszerűnek bizonyult a vásárlók körében, a következő évben viszont ez már nem feltétlenül volt elmondható. Ennek több oka is volt: egyrészt a globális chiphiány miatt csak 2022 elején mutatkozhatott be a mobil, másrészt a gyártó ceruzája a kelleténél vastagabban fogott, amikor az árat határozta meg.

Mivel a chiphiány tartósnak bizonyult, és az S22 Ultra meglepően jól fogyott, az S21 FE nem kapott utódott, a Samsung lemondott az eredetileg 2022 végére tervezett S22 FE piacra dobásáról.

A gyártó a félreértések elkerülése végett ugyanakkor jelezte, hogy nem kaszálta el a szériát, csupán kihagynak egy évet. Így érkezünk el a 2023 végére, amikor is a dél-koreai óriás nem csupán az első FE-fülhallgatóját mutatta be – ami az egyik legjobb ár-érték arányú vezeték nélküli füles volt tavaly –, hanem a soron következő FE-mobilt is. A Samsung Galaxy S23 FE alapvetően egy jó készülék lett, de a belső komponensek és az ár okán kihagyhatatlan vételről nem lehet beszélni.

Varga Jennifer / 24.hu

Kellemes külső

A dizájn szinte semmit nem változott az S23-szériához képest, és a prémiumérzet is megmaradt. Ezen a készüléken sincs kamerasziget, a lencsék ehelyett látványos gyűrűt kaptak maguk köré, ami jól is néz ki, viszont a három egység alaposan kiemelkedik a hátlapból, így ezen oldalára fektetve tok nélkül igencsak inog a készülék – bár ez szinte már minden mobilnál így van. A sarkok ugyanúgy lekerekítettek, mint az S23 és az S23+ esetében, a különbség főleg abban mutatkozik meg, hogy a fémkeret itt már nem csillog, inkább az iPhone-ok mattos fényezését idézi.

6,4 hüvelykes kijelzőméretével az S23 FE épp a 6,1-es S23 és a 6,6 hüvelykes S23+ közé tagozódik be, ami számomra tökéletes méretnek bizonyult: nem kellett nyújtózkodni egykezes használatnál, és még a videók is élvezhetők maradtak. A színeket is nagyon eltalálta a gyártó: a grafit, a krém és a menta szín is remek választásnak bizonult, a hozzánk eljutott lila modell pedig egyértelműen a legkülönlegesebb mind közül.

Varga Jennifer / 24.hu

A korábbi készülékekhez mérten az elrendezés is szokásosnak mondható. Jobb oldalon egymás mellett a hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb kapott helyet, alul találjuk az USB-C portot és a hangszórót, felül pedig ott díszeleg a SIM-tálca, szokásos módon két kártyahellyel, ám SD-bővítési lehetőség nélkül. Jack csatlakozó szintén nincs.

Tárhely terén idén is 128 és 256 gigabájtos modellek közt válogathatunk, a memóriánál viszont már alapértelmezett a 8 gigabájt.

A szelfikamera fölé most is sikerült szinte észrevehetetlenül bepréselni egy hangszórót, ami bár önmagában is korrekt hangerőt biztosít, a sztereó hangzás nem kenyerezett le: a mély tartományok elég gyérül szólalnak meg az S23-hoz képest. Ez a legtöbbeknek ugyanakkor nem lesz zavaró, mivel tisztes, mély hangokat igénylő zenét úgyis hangszórón érdemes hallgatni.

A 209 grammos tömege elsőre kicsit meglepő, de gyorsan hozzá lehet szokni, ahogy a sík képernyő csúcsmodelleknél vastagabb káváihoz is. Ilyen szempontból az S23 FE jobban hajaz az A-szériás mobilokra, mint az S-modellekre. A 158 x 76,5 x 8,2 milliméteres eszközt elől és hátul is edzett üveg borítja, de nem a legerősebb Victus 2, be kell érnünk a Gorilla Glass 5 nyújtotta védelemmel. Adott továbbá az IP68-as tanúsítvány, így a készülék víz- és porállónak mondható.

A belsőnél kezdődnek a problémák

A kijelző hozza a megszokott minőséget, most is 1080 x 2340 pixeles felbontás és remek színmélység jellemzi a panelt, ami 120 Hz-es képfrissítést, HDR10+ támogatást és 1450 nites maximum fényerőt kínál – utóbbinak hála verőfényes nyári napsütésben is jól kivehető marad a képernyőn megjelenő tartalom.

A burkolat alatt viszont kellemetlen ismerős várja a felhasználókat.

Mint ismert, az S23-modelleknél a Samsung végre globálisan is alapértelmezetté tette a Snapdragon chipsetek használatát, ami jelentős teljesítményjavulást hozott a prémium modelleknél. Ezzel lényegében nyugdíjba küldték a nem túl jól muzsikáló, saját fejlesztésű Exynos 2200-as lapkát (ennek utódja került amúgy a Galaxy S24 és S24+ mobilokba). Az S23 FE-ben azonban visszatért ez a rossz szájízt hagyó chipset, és bár a teszteken nem teljesített rosszul a készülék, a teljesítménye érezhetően elmarad a Qualcomm processzoros modellektől.

A tesztelés másfél-két hete alatt egy-kétszer megbicsaklott a rendszer, ezt követően azonban viszonylag hamar rendezte sorait. Nagyobb problémát jelentett azonban a töltések között eltelt idő, mivel aktívabb használat esetén a 4500 milliamperórás akkumulátor sokszor késő délutánig sem bírta töltőkábel csatlakoztatása nélkül.

Ha pedig már ott voltam, sokáig nem is tudtam mozdulni, ugyanis még mindig be kellett érnem a maximum 25 wattos töltési sebességgel.

Az ehhez szükséges töltőfej ráadásul nem is kapott helyet a csomagolásban, ott csupán egy dupla USB-C kábel bújik meg, így amennyiben 70 percen belüli töltést szeretnénk, és nincs otthon kompatibilis egység, úgy le kell szurkolni a töltőfejért 10 ezer forintot. Van ugyanakkor 15 wattos vezeték nélküli töltés, és fordított vezeték nélküli töltés is. A melegedés számomra nem okozott problémát, bár érdemes hozzátenni, hogy a hideg téli időben azért ez elég meglepő lett volna.

Fotózásra kiváló

Kamerák tekintetében már sokkal jobb a helyzet – a DXOMARK tesztje szerint az S23 FE alig marad el a nagy testvérétől –, habár számok tekintetében nem biztos, hogy egyből ezt mondanánk. Az S23-hoz képest a szelfikamera és a hátsó trió is alacsonyabb felbontású lett. Az 50 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű, optikai képstabilizátorral felszerelt főkamera alapból 12 megapixeles fotókat készít, de a menüben két koppintással át lehet váltani a részletesebb, 50 megapixeles beállításra.

Varga Jennifer / 24.hu

A fotók minősége nappali fények mellett abszolút korrektnek mondhatók, este viszont azért erősen zajosodik a kép, így itt még nem sikerült elérni az iPhone-ok és a Pixelek szintjét.

A 12 megapixeles, f/2.2-es rekeszértékű nagylátószögű modul hozza a kötelezőt, azonban az autofókuszról ebben az esetben le kell mondanunk. A 8 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott telefotó egysége háromszoros optikai nagyítást biztosít, a digitális zoommal pedig maximum 30-szoros nagyítás érhető el.

Videóknál a főkamerával 8K/24 fps a felső határ, érdemes azonban 4K/60 fps-nél maradni, ha pedig felvétel közben váltogatnánk a modulok között, azt 4K/30 fps-sel tehetjük meg. A szelfikamera felbontása 32-ről 10 megapixelre olvadt az S21 FE-hez képest, a képminőség viszont teljesen korrekt olyan célokra, amire a legtöbb ember használná, például csoportképek készítésére. A maximum videófelbontás ezen egység esetében 4K/60 fps, az autofókuszról ugyanakkor le kell mondanunk.

Varga Jennifer / 24.hu

Mennyi az annyi?

Ár-érték arányt illetően nehéz a gyártó kínálatán belül elhelyezni a Galaxy S23 FE készüléket, ugyanis tavaly nem érkezett rajongói kiadás. A mobil chipek és néhány egyéb funkció terén messze elmarad a zászlóshajónak mondható S23-széria tagjaitól, az A54-et viszont nevetve lepipálja. Az S23 FE a 280 ezer forintos kezdő árával messze a nagy testvérek alá pozícionálta magát, és az is elismerésre méltó, hogy nagyjából tartotta magát a két évvel ezelőtti készülék árához.

Ez az árszegmens azonban eléggé telített, ugyanezért az összegért megkaphatjuk a Nothing Phone (2) mobilt, pár tízezer forinttal feljebb pedig már a Xiaomi 13T Pro és a Motorola Edge 40 Pro is elérhető.

Ezek a készülékek töltés tekintetében messze a dél-koreaiak fölé ígérnek, és általában chipek terén is a zászlóshajók szintjét hozzák. Annak, aki már hozzászokott a Samsung rendszeréhez, és mindenképp gyorsan szeretne váltani, jó választás lehet az S23 FE, még ha kicsit drágábban sokkal jobb mobil is ütheti a markunkat. Ha viszont igazán időtálló modellt keresnénk, érdemes lehet kivárni a frissebb hardverrel és mesterséges intelligenciával felszerelt Samsung Galaxy S24-széria megjelenését.

Kapcsolódó
Öt kedvenc kütyünk 2023-ból, amit még idén is megéri beszerezni
Minden évben összegyűjtjük a mögöttünk lévő esztendő kedvenc elektronikai eszközeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik