Tech hardverteszt

Baráti áron kínál remek hangzást a Samsung Galaxy Buds FE

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Samsung alig pár éve kezdett bele a fülhallgatók gyártásába, de a Buds márkanév alatt érkező termékek hamar népszerűek lettek a felhasználók körében, idén pedig úgy döntött a gyártó, hogy egy olcsósított modellt is kap a sorozat. A Galaxy Buds FE kényelmes, ár-érték arányban kiváló, és az AKG-s partnerségnek köszönhetően még a hangzása is pazar. Teszt.

Sokáig nem hozott lázba a vezeték nélküli fülesek világa, és amíg a mobilok felszereltsége lehetővé tette, megmaradtam a jack-csatlakozós kiegészítőknél, mondván: vezetéken keresztül jobb minőségben, kisebb veszteséggel utazik a hang. Mára egyre kevesebb telefon kapja meg az említett portot, így idővel én is beadtam a derekam, miközben volt bennem némi ellenérzés az olyan márkákkal szemben, amiknél nem elsődleges profil a hangszóró-, esetleg a fül- és fejhallgatógyártás.

Így sokáig inkább a Sennheiser és az AKG mellett tettem le a voksom, azonban a különböző társulások révén (a Samsung az AKG-val, a Xiaomi a Harman Kardonnal kötött együttműködési szerződést) a népszerű márkák hangcuccai is egyre inkább kíváncsivá tettek. A Samsung nem régóta készít vezeték nélküli fülhallgatókat, az első, Galaxy Buds modell 2019-ben mutatkozott be, amikor szinte minden nagyobb elektronikai gyártónak volt már saját modellje.

A dél-koreai cég kütyüje viszonylag gyorsan sikeres lett, így 2023-ban már ott tartunk, hogy nemcsak a Galaxy Buds és a prémium kategóriás Galaxy Buds Pro fülhallgatókat próbálhatjuk ki, de az említett kütyüknél barátibb árazású Galaxy Buds FE modellt is. 

Az FE rövidítéssel már sokan találkozhattak a Samsung mobiloknál: ebben a szériában a prémium termékek legnépszerűbb funkcióit tartalmazó készülékeket kapnak a vásárlók – elérhetőbb áron. A dél-koreai gyártó a Galaxy S20-termékcsalád után nem sokkal mutatta be az első FE-modellt (kapott ilyen változatot az S21 is, az S22 viszont nem), idén első alkalommal pedig a cég S9 táblagépéből és a Buds fülhallgatóból is készült ilyen variáns. Utóbbit vizsgáltuk most meg közelebbről.

Galaxy Buds FE fülhallgató

A Samsung fülese első ránézésre nem mutat semmi különlegeset: hozza a Buds-modellek csepp alakú formavilágát, annyi különbséggel, hogy a headsetek tetején egy-egy apró, műanyag taraj kapott helyett, ami kiválóan fixálja a hallójáratunkban a fülhallgatót. Az egységek egy mágnesesen záródó tokban érkeznek, ami természetesen töltőként is funkcionál. A kívülre elhelyezett apró LED-fény piros színe a tok folyamatban lévő töltését, a zöld pedig a teljes töltöttségét jelzi, míg a tároló belsejében megbújó fény a fülhallgatók energiaszintjéről nyújt tájékoztatást. A barátibb árcéduláárt elviselendő első kompromisszum pedig az, hogy a bölcső vezeték nélkül nem, csak vezetéken keresztül tölthető.

Szajki Bálint / 24.hu

A fülesekben egy-egy 60 milliamperórás akkumulátor kapott helyet, míg a tok egy 479 milliamperórás egységgel van felszerelve. A gyártó ígérete, miszerint a tok akár 21 órányi hallgatási időt is képes biztosítani egyetlen teljes feltöltéssel, nagyjából igaznak bizonyult, míg maguk a fülesek nagyjából 5,5–6 órán keresztül húzták egyszerre úgy, hogy az aktív zajszűrés (ANC) is be volt kapcsolva. Utóbbi funkciót kikapcsolva nagyjából másfél órányi extra használatot lehet kisajtolni az aksikból.

Jó hír, hogy a tokba 10 percre visszahelyezve nagyjából egy–másfél órányi üzemidőt biztosító energia tölthető az egységekbe, ami egy hosszabb utazás közben például nagyon jól jön.

A csomagban a két fülhallgató és a tok mellett egy kétoldalú USB-C kábel, pár extra, eltérő méretű gumiharang, és egy-egy szárnybetét kapott helyet, ám utóbbi kettő tartozék használatára nem volt szükségem. Az eredeti gumi pont jól cuppant bele a fülembe, a szárnybetétre pedig azért nem volt szükség, mert az eszköz végig stabil volt, még metál zenére bólogatva sem esett ki a hallójáratomból. A fülhallgatókat a dobozból először kivéve azonnal bekapcsolt a párosítás, a mobil elsőre megtalálta az eszközt, a következő használatnál pedig már automatikusan csatlakozott.

Kellemes használat

A készülék és a fülhallgató közötti kapcsolat Bluetooth 5.2-n keresztül jön létre, ami az árhoz mérten meghökkentően stabil jelet eredményez. A lakásban járkálva sem a vastag falak, sem a 6 méter körüli távolság nem okozott gondot, a zene bármiféle döcögés, akadozás nélkül szólt. Amire viszont a leginkább kíváncsi voltam, hogy egy forgalmasabb környezetben milyen a telefonálás hangminősége. A Galaxy Buds FE ezen a fronton is meglepett, ugyanis végre sikerült úgy beszélgetni az ismerőseimmel mobilon, hogy senkinek nem kellett visszakérdeznie, még a villamoson utazva sem.

A fülhallgatók külső része érintésérzékeny, ujjal vezérelhető az eszköz, de nem voltam elájulva ezen funkciótól. Egy koppintással megállíthatjuk vagy épp folytathatjuk a lejátszást, koppintással tudjuk fogadni a telefonhívásokat. Amennyiben hosszabban tartjuk lenyomva a felületet, előhívhatók különböző extra funkciók. Az első hosszú érintéssel az aktív zajszűrést tudjuk bekapcsolni, míg a második hosszú érintéssel az Ambient vagy a környezeti hang módot tudjuk kiválasztani, ami lehetővé teszi, hogy anélkül beszéljünk a mellettünk állóval, hogy kivennénk a fülünkből a kütyüt.

Utóbbi funkciónak leginkább a bolti kasszánál van haszna, az etikettnek ugyanis nem igazán felel meg, ha egy fülessel a hallójáratomban állnék le trécselni a barátaimmal.

A hangzására egyáltalán nem lehet panasz, még úgy sem, hogy az eszköznek időbe telik ráhangolódni egy-egy zenei stílusra. A minden típusú készülékre elérhető Galaxy Wearables alkalmazásban kedvünk szerint testre szabhatjuk a kütyü hangzását, és az appot azért is megéri telepíteni, mert így extra funkciók érhetők el.

Ilyen például, hogy a Szia, Bixby felszólítással a Samsung saját intelligens asszisztensét is aktiválhatjuk. Ennél persze jóval hasznosabb, hogy a Galaxy Buds FE hangjelzést adott, ha véletlenül otthon hagytam, így nem kellett sokat visszagyalogolnom, még ha el is felejtettem elsőre. Ha pedig lemerül az akkumulátor, a SmartThings Find alkalmazás megmutatja a helyet, ahol utoljára csatlakozott a telefonhoz az eszköz. Emellé megkapjuk a készülék megtalálását segítő elveszve funkciót is.

Ez akkor aktiválódik, amikor egy, a tulajdonosától eltérő Samsung-fiókba bejelentkezett Samsung Galaxy készülék megpróbálja párosítani az elveszett Galaxy Buds FE-t a Galaxy Wearable alkalmazáson keresztül. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, az elveszve módot be kell kapcsolni a beállításoknál. A megtalálónak címzett elérhetőségeket és üzenetet természetesen előzetesen rögzíteni kell a SmartThings alkalmazásban ahhoz, hogy az megjelenjen a másik készülékén.

Szajki Bálint / 24.hu

Van néhány apró hiba

A fekete és fehér színben kapható Galaxy Buds FE szinte minden szempontból kiváló fülesnek mondható, főleg ár-érték arányban, azonban van egy-két hiányossága vagy épp furcsasága, ami számomra nem volt túl szimpatikus. Ilyen például a vezeték nélküli töltés már említett hiánya, ami, bár érthető, hogy ebben az árkategóriában nem tekinthető alapvetésnek, mégis nagy könnyebbséget jelentene a hétköznapokban.

Ahogy azt a fülhallgatók formájáról szóló résznél említettem, a csepp alakú eszközök egy műanyag tarajt is kaptak, amelyek célja, hogy bebiztosítsák a fülünkben a kütyüt. Ezt a funkciójukat maradéktalanul el is látják, azonban a metróból feljőve többször is azt tapasztaltam, hogy a némileg kiálló műanyagdarabokba belekap a szél, az áramlat süvítő hangja pedig a zenehallgatásba is beleszól, és ezen a zajszűrés sem segít.

Ezt a pár apróságot leszámítva egy igazi közönségkedvenc darab lehet a Samsung legújabb fülese, főleg, ha belekalkuláljuk, hogy a Galaxy Buds FE 40 ezer forintos áron érhető el. Ez fele annyi, mint amennyit a tavaly ősszel bemutatott Galaxy Buds 2 Próért kérnek, és alig több, mint a két évvel ezelőtt debütált Galaxy Buds 2 jelenlegi ára.

Kapcsolódó
Ez most a hordozható hangszórók királya
A Sonos Move 2 könnyedén ugorja meg az elődje által amúgy magasra helyezett lécet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik