Tech

Ő bizonyította, hogy nem csak a mi galaxisunk létezik

Bettmann / Getty Images
Bettmann / Getty Images

Edwin Powell Hubble amerikai asztrofizikus, a modern idők egyik legnagyobb csillagásza 70 éve, 1953. szeptember 28-án hunyt el. 1889. november 12-án született, fiatalkorában tehetséges sportolónak bizonyult: Illinois állam magasugró bajnoka volt és kis híján profi bokszoló lett, végül azonban a tudományos pályát választotta.

Hubble 1917-ben szerezte meg doktori fokozatát, amely után önként jelentkezett a hadseregbe, hogy harcolhasson az első világháborúban. Kiképzése után Franciaországban szolgált és őrnagyi rendfokozatot érdemelt ki, habár a fronton valószínűleg sosem járt.

Leszerelése után a Mount Wilson Csillagvizsgálóban vállalt munkát, ahol a világ akkori legnagyobb távcsövével, a Hooker teleszkóppal dolgozhatott. Ekkoriban a csillagászok nem tudták, hogy létezik-e az univerzumban bármi a Tejútrendszeren kívül, Hubble megfigyelései azonban bebizonyították, hogy az addig egyszerű csillagködnek hitt Androméda-köd valójában egy önálló galaxis, majd arra is rájött, hogy több millió másik galaxis is létezik.

Az amerikai csillagász ezzel alapjaiban változtatta meg a kozmológiát, a jövőben pedig további kimagasló eredményeket ért el. Ő vezette be az galaxisok osztályozását, felfedezte, hogy a világegyetem tágul, valamint azt is, hogy minél távolabb van tőlünk egy galaxis, annál nagyobb sebességgel látszik távolodni – írja az MTI. Utóbbi jelenség róla kapta a nevét is, ma Hubble–Lemaître-törvényként ismerjük.

Mindemellett sokat tett azért is, hogy a csillagászatot a fizika egyik ágának ismerjék el, nem utolsósorban neki köszönhető, hogy a Nobel-díjat ma már csillagászoknak is odaítélik.

Hubble 1953. szeptember 28-án, 63 évesen hunyt el agyi trombózis következtében.

Kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve a NASA róla nevezte el 1990-ben felbocsátott, máig működő űrtávcsövét, emellett nevét számos egyetemi intézmény, egy planetárium és egy aszteroida is viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik