Tudomány

Bajban van a legendás űrtávcső

A NASA szakértői attól tartanak, hogy komoly bajban van az 1990-es évek óta operáló Hubble űrtávcső.

Vasárnap biztonsági üzemmódba kapcsolta magát a Hubble űrtávcső (HST), miután meghibásodott egy újabb irányításért felelős giroszkópja – számol be a Space.com.

A hír igaz. Nagyon stresszes hétvége volt. Jelenleg a HST biztonsági üzemmódban van, amíg kitaláljuk, hogy mi legyen

– írta Rachel Osten, a Hubble tudományos csapatának tagja és az Űrtávcső Tudományos Intézet munkatársa a Twitteren. A szakértő szerint az első lépés most az, hogy ismét beindítsák a legutóbb meghibásodott giroszkópot.

Az űrteleszkóphoz eredetileg hat giroszkóp tartozott, melyeket 2009 májusában egy űrséta során asztronauták cseréltek le. Az évek során sorra hibásodtak meg az eszközök, jelenleg pedig csupán kettő üzemel. A megfelelő működéshez három funkcionáló giroszkópra lenne szükség.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elegendő giroszkóp nélkül a Hubble ne lenne hasznos, hiszen bizonyos méréseket így is el tud végezni. A szakértők azt tervezik, hogy amennyiben a harmadik szerkezetet nem sikerül helyreállítani, úgy egyetlen giroszkóppal folytatják a küldetést, míg további egyet tartalékként kikapcsolnak.

Nem a Hubble az egyetlen űreszköz, amely nehéz napokat él. Az Opportunity marsjáró például nyáron keveredett egy hatalmas viharba a vörös bolygón, egyelőre pedig nem tudni, hogy milyen állapotban is van. Nehézségekkel küzd a Curiosity marsjáró is, amely memóriaproblémákat tapasztalt az elmúlt napokban. Végezetül a Kepler űrtávcső sincs könnyű helyzetben, ugyanis egyre kevesebb üzemanyaga maradt. Éppen ezért az űrteleszkóp jelenleg hibernált állapotban várja az újraindítást.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik