Tech

Így helyettesíthető a műanyag csomagolás fenntartható módon

Getty Images / pcess609
Getty Images / pcess609

Jelenleg több mint hatmilliárd tonna kezeletlen műanyaghulladék kallódik szerte a világban, többek közt a tengereken. A valaha gyártott összes műanyagnak mindössze hat százalékát hasznosították újra, 12 százalékát pedig elégették. A krízisre reagálva egyre több nemzet és cég dönt úgy, hogy korlátozza a műanyag termékek árusítását.

Ezzel párhuzamosan a globális tudatosság is egyre nő, és sokan keresik a fenntartható alternatívát. Pierre Paslier és Rodrigo Garcia Gonzalez, a Notpla start-up cég alapítói úgy vélik, a hínárból és egyéb növényekből készült csomagolásaik részben választ adhatnak a problémára – írja az Euronews.

Ezek ugyanis természetes, biológiailag lebomló anyagok, amelyeket folyadék tárolására kialakított csomagolásként és ételtárolóként is hasznosíthatók.

A cég 2014 óta 36 ezer sportitalt tartalmazó üveget készített, amelyeket a 2019-es London Marathonon adtak át a futóknak. Emellett több mint egymillió elviteles ételes dobozt készítettek már a Just Eat ételfutár szolgálat számára, a jövőben pedig több mint 100 millió műanyag bevonatú edényt helyettesíthetnek Európa-szerte.

A vállalat nemrégiben el is nyerte a Vilmos herceg által alapított Earthshot-díjat a „Hulladékmentes világ építése” kategóriában. A környezetvédelmi ötleteket díjazó pályázat keretében 1 millió fonttal (460 millió forinttal) támogatják a cég erőfeszítéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik