Tech

Nyelvmentő akcióba kezd a Google

Jaap Arriens / NurPhoto via AFP
Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

A Google új mesterségesintelligencia-modellt kíván létrehozni, amely a világon legtöbbek által beszélt 1000 nyelven tervez szolgáltatásokat nyújtani – írja az MTI a kaliforniai vállalat bejelentése nyomán.

Világszerte több mint hétezer nyelvet beszélnek, de a Google jelenleg alig több mint 130 nyelven kínálja fordítóprogramját. A technológiai óriáscég a mesterséges intelligenciával kapcsolatos vívmányai között olyan célokat tűzött ki, hogy ne csak az interneten rendelkezésre álló szövegekkel, hanem videókkal, képekkel és szavakkal lehessen dolgozni. A cég ennek érdekében nagy mennyiségű hangfelvételrészlet összegyűjtését tűzte ki célul a különböző közösségekben, egyebek mellett az olyan nyelvek esetében, amelyeknek nem feltétlenül van írott formája.

A több évre tervezett program keretében a Google vívmányait a termékeiben, köztük a YouTube videómegosztó portálon, a digitális billentyűzetekben és a fordítóprogramjában kívánja felhasználni, hogy megkönnyítse online szolgáltatásainak az internetezők anyanyelvén történő elérését.

A mesterséges intelligencia más irányú fejlesztései révén a Google korábban olyan eszközöket dolgozott ki, amelyek műholdfelvételek segítségével lehetővé teszik az erdőtüzek felfedezését és valós idejű megfigyelését. Ezeket az információkat a technológiai óriáscég a Google Térképen, illetve a keresőben is elérhetővé teheti, így segítve a veszélyeztetett lakosságot, illetve a tűzoltók mentését. Ez a szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztrália egyes övezeteiben.

Egy másik, 2017-ben indított projekt az esetleges árvizekre figyelmezteti a lakosságot, a segítségével tavaly 155 millió értesítést tudtak küldeni Indiában és Bangladesben 23 millió embernek. A Google szerdán jelentette be, hogy ezt a szolgáltatást tizennyolc további – dél-amerikai, ázsiai és afrikai – országra terjesztették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik