Tech

A YouTube lecsap a kamuorvosokra

Nikolas Kokovlis / NurPhoto via AFP
Nikolas Kokovlis / NurPhoto via AFP

A koronavírus-járvány következtében soha nem látott mértékben jelentek meg az interneten olyan egészségügyi tartalmakkal foglalkozó videók, amelyeket nem orvosi képesítéssel nem rendelkező, magukat szakembernek beállító személyek készítettek. Ez nagyban hozzájárult a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjedéséhez, amire a legtöbb közösségi felület nem talált egyből ellenszert. Most azonban a világ legnépszerűbb közösségi videómegosztója, a YouTube is fellép a kamu orvosi hírek terjesztése ellen – írja a Gizmodo.

A platform blogbejegyzése szerint az egészségügyi szakemberek és szolgáltatók hitelesítő címkét igényelhetnek, amely segíthet kiemelni azon tartalmakat, amelyek tényleges képesítéssel bíró személyektől származnak. A platform azon egészségügyi termékfunkcióit terjesztette ki ezzel, amelyek korábban csupán egyetemek és kormányzati szervek számára voltak elérhetők. Egyelőre csak az Egyesült Államokban és Németországban élő személyek jelentkezhetnek a YouTube hivatalos egészségügyi forrásai közé, azonban a YouTube globális egészségügyi vezetője, Dr. Garth Graham kijelentette, hamarosan még több ország és régió számára is megnyílhat ez a lehetőség.

A platform támogatási oldalán az is megtalálható, mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen címkét szerezzen. A jelentkezési folyamatot az engedéllyel rendelkező orvosok, ápolók, nővérek, pszichológusok, házasság- és családterapeuták, valamint szociális munkások számára nyitották meg.

Minden pályázónak hivatalos állami engedéllyel kell rendelkeznie, amelyeket egy harmadik fél, a LegitScript tekint át, konzultálva az adott ország egészégügyi hatóságával.

Az engedélyek ellenőrzésének megszerzése mellett a YouTube szerint a csatornáknak követniük kell a monetizációs irányelveiket is, még akkor is, ha nem profitálnak a tartalomgyártásból. A pályázóknak emellett azt is bizonyítani kell, hogy az elmúlt egy évben legalább 2000 órát dolgoztak az egészségügyben, és a videóik nagy részének is egészségügyi témákról kell szólnia. Végül természetesen a közösségi irányelveket is tiszteletben kell tartaniuk. Fontos megjegyezni, hogy aki egyszer felvételt nyer, nem biztos, hogy örökké hivatalos partner lesz, tekintve hogy a platform időszakosan áttekinti és újraértékeli az engedélyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik