Tech játékteszt

Az Uncharted negyedik része PC-n is kihagyhatatlan kaland

SIE
SIE
Nyolc hónap telt el azóta, hogy az Uncharted: Legacy of Thieves Collection megjelent PS5-re, ami a hatéves Uncharted 4-et (és annak kiegészítőjét) dobta újra piacra, néhány apró vizuális finomítással, és egy jóval jelentősebb teljesítménynövekedéssel. A PC-s játékosok azóta figyelik, hogy ez a kiadás mikor kap számítógépes portot, mivel ez az egyik utolsó nagy PlayStation IP, ami korábban semmilyen formában nem tette tiszteletét a platformjukon. A Legacy of Thieves Collection október 19-én végre megérkezett, és érdemes volt rá várni!

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection a 2016-os Uncharted 4: A Thief’s Endet, és az egy évvel később megjelent The Lost Legacy-t kínálja egy csomagban. A Naughty Dog fejlesztőcsapat 2007-ben indult akció-kalandjáték sorozata a fedezékalapú, harmadik személyű lövöldözést kombinálta izgalmas platformelemekkel és környezeti rejtvényfejtéssel, miközben szerethető karakterekkel és filmszerű jelenetekkel mesélt el tényleg lebilincselő történeteket.

Azok a PC-s játékosok, akik most ugranak bele először az szériába, és még nem ismerik jól Nathan Drake-et, örülhetnek, hiszen a csomagban helyet kapó játékok önmagukban is fantasztikusak, továbbá a sorozat korábbi (számítógépen nem elérhető) részei nélkül is kiválóan működnek.

„Sic Parvis Magna”

Mindkét kaland az első indítástól elérhető, tehát nem kell végigvinni az egyiket a másik megnyitásához. Az Uncharted 4-ben visszabújhatunk Nathan Drake csizmájába, aki most már „normális” életet él feleségével, a trilógia egyik központi figurájával, Elenával. Amikor rég elveszett bátyja, Sam feltámad a halálból, kalózaranyhoz vezető nyomokkal és vérdíjjal a fején, Nathan visszatér a kalandoréletéhez, és az ezzel járó állandó veszélyekhez. Ezt a részt végigjátszva egyre világosabbá válik, hogy a Sony miért döntött úgy, hogy az utolsó játékot emeli át elsőként PC-re:

egy eredettörténetet kapunk, ami jelentősen kibővíti a főhős múltját, miközben rengeteg teret ad futkározni, lövöldözni és poénkodni.

A 2017-es The Lost Legacy az Uncharted 4 eseményei után játszódik, és sokkal rövidebb, mint az alapjáték. Főszereplői Chloe Frazer, a kincsvadász és Nathan Drake egykori partnere, valamint Nadine Ross, az egyik új karakter, aki az Uncharted 4-ban még zsoldosokat vezetve tört borsot a Drake tesók orra alá. Bár ez a játék nem foglalkozik annyit a karakterek kibontásával, mint a csomag másik darabja, de a The Lost Legacy enélkül is elég szórakoztató.

Galéria
SIE

Bármelyik játékkal is kezdjük, egyikkel se lőhetünk mellé. Az egyszerű, de kalandos történetek, és az összetett, szerethető karakterek lebilincselővé teszik mindkét programot. A siker egyik titka, hogy a főhős mellett a többi szereplő sincs elhanyagolva. Adott például Nathan régi mentora, az ezüstnyelvű Sully, vagy éppen Elena, aki humorával és érzékenységével varázsolja el a játékosokat. Igazi szerethető személyiségekről van szó, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, milyen könnyű lenne (és volt is) kétdimenziós karikatúrákat alkotni, akiknek egyetlen szerepe, hogy az akció-kalandjáték cselekményét előrevigyék. Itt viszont nem töltelékekről beszélünk, hanem olyan karakterekről, aki a teljes narratívát meghatározzák.

PC-n is kaland az élet

A megjelenés előtt a PC-s játékosok egy részében volt némi félsz, hogy ezúttal az Iron Galaxy fejlesztőcsapat készítette az átiratot. Ennek oka, hogy évekkel ezelőtt a Batman: Arkham Knight botrányos minőségű portját szintén nekik köszönhettük. Szerencsére ezúttal fátylat boríthatunk a múltra, a csapat immár nem hibázott, sőt, az egyik legjobb PlayStation-átiratot tette le az asztalra, legalábbis a teljesítményt illetően.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection figyelemre méltóan hatékony port, nagyszerű skálázhatósággal, miközben a grafika is lenyűgöző. A grafikai beállítások ugyan soványabbak, mint a Marvel’s Spider-Man esetében, de így is megtalálunk mindent (textúra és modell minőség, anizotróp szűrés stb.), ami szükséges lehet a megfelelő optimalizálásához.

Galéria
SIE

Az átvezetők gyönyörűek, de a játék maga is fantasztikusan néz ki. Utcákkal előzi meg a PS4-es kiadást, és megfelelő hardverrel még a PS5-ös változatnál is jobbnak tűnik. Mind a két játék támogatja az Nvidia DLSS-t és az AMD Fidelity FX Super Resolution 2-t (röviden FSR2), melyek célja, hogy magasabb képfrissítést érhessünk el a vizuális minőség feláldozása nélkül.

Az aktiválásukkal csökken a felbontás, az algoritmusok pedig növelik a képfrissítést  és felskálázzák a képet. Az eredmény? A natív felbontással majdnem azonos képminőség. A legutóbbi PlayStation portokat figyelemmel kísérő rajongók gyorsan észrevehetik, hogy ezek az opciók ugyanazok, amik a God of War szintén jól sikerült PC-s portjával érkeztek.

Egy RTX 3070 TI-on ultra beállítások és natív renderelés mellett a játék a legintenzívebb helyzetekben sem esett 60 képkocka/másodperc (fps) alá, átlagban pedig 70-80 fps közötti értékeket produkált. A beltéri részeknél akár a 100 fps, sőt, egyes esetekben akár a 120 fps is elérhető. A DLSS bekapcsolásával a teljesítmény 4K-ra történő felskálázáskor nekem időnként a 144 fps is összejött, de inkább a 100 körüli érték volt jellemző.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection a legtöbb esetben kivételesen jól teljesít, de nem minden játékos számára biztosít fix képkockasebességet. Furcsa módon nincs olyan opció, amivel a képfrissítést 30 fps-en kívül bármilyen más értékre korlátozhatnánk. Ez főleg akkor probléma, ha a monitorunk nem G-Sync vagy FreeSync kompatibilis: a képfrissítés ingadozása ebben az esetben a vártnál rosszabb élményt eredményez. Erre a megjelenés után minden bizonnyal lesznek képfrisítés-korlátozó megoldások, esetleg egy hivatalos javítás, de addig is a legegyenletesebb képfrissítés úgy érhető el, ha visszavesszük a beállításokat, illetve a DLSS/FSR2 használatával is megzabolázható a monitorunk frissítési sebességének felső határa.

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy sok PC-s játékkal ellentétben a Legacy of Thieves Collection nem váratja a játékosokat a shaderek összeállításával, még a folyamat befejezése előtt belevághatunk az akcióba. Függetlenül attól, hogy ez a folyamat kinek hány percig tart, érdemes megvárni a végét (a menü jobb alsó sarkában van róla információ), mert a shaderek játék közbeni építése jelentősen visszafogja a teljesítményt. Természetesen ezzel nem kell minden indításkor foglalkozni, csak az első alkalommal, vagy a videokártya driverfrissítését követően.

A játék PC-centrikus opcióként támogatja még az ultraszéles (21:9, 32:9) monitorokat, a PS5-ös DualSense-szel pedig teljes mértékben kihasználhatók az adaptív trigger funkciók, amennyiben a kontroller USB-C-n keresztül kapcsolódik a géphez. Örömteli hír továbbá, hogy a Legacy of Thieves Collection az utóbbi idők leghibamentesebb PlayStation portja. A teszt során egyetlen problémával találkoztam: az alapjáték második felében egyszer összeomlott a program. Ezt leszámítva az Uncharted elejétől a végéig sziklaszilárd élményt nyújtott, bármilyen zavaró tényező nélkül.

Kapcsolódó
Vékony, mutatós és bármit futtat ultrán a Lenovo gamer laptopja
Kipróbáltuk a Lenovo egyik legújabb, játékosoknak szánt laptopját, amelynél egészen kicsi helyre sikerült kifejezetten erős hardvert zsúfolni, ráadásul mindezt olyan kivitellel turbózták fel, ami nem feltétlenül jellemző a videójátékra tervezett hordozható gépekre.

„Keresd a szerencséd!”

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection portja nemcsak a Sony elkötelezettségét bizonyítja, hogy optimalizált formában a legjobb egyjátékos élményt szeretné kínálni a platformon, de egyben elhozza az Uncharted-sorozat legjobb darabját számítógépekre. Ez a csomag a PC-s játékosok számára is kihagyhatatlan, és amennyiben a kiadó a jövőben is ilyen minőségben szállítja az átiratokat, akkor bőven lesz még miért izgulnunk, amikor a The Last of Us Part 1 valamikor a jövőben a PlayStation 5-ről a számítógépeinkre költözik.

Szerző: Láving Dániel

A Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC-s változata október 19-én jelent meg Steamen és az Epic Game Store-on.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik