Tech zöldövezet

Kezdődik az év egyik legszebb meteorhullása

Október 20-21-én éri el maximumát az Orionidák 2022-es „csillaghullása” – írja a Space.com. A meteorrajt azok a szemcsék alkotják, amelyek a Halley-üstökösről válnak le. A Föld egyébként évente kétszer szokott találkozni a törmeléksávval, a másik, április és május fordulóján jelentkező rajt Éta Aquaridáknak nevezik. Amikor a szemcsék belépnek bolygónk légkörébe, fényjelenségeket idéznek elő.

A meteorfigyelésre az éjfél és a hajnal közötti időszak a legalkalmasabb. A hőmérséklet most viszonylag magas, ami kedvező környezetet teremthet, ám az éjszakák így is hűvösek, nem árt jól felöltözni. A természetes fény a holdciklusból adódóan nem lesz jelentős, a hét végére azonban az előrejelzések alapján romlani fog az idő, a felhők így eltakarhatják az eget. Aki látni szeretné a hullócsillagokat, annak érdemes elvonulnia a fényszennyezéstől, és türelmesen várnia, hogy szeme megszokja a sötétet.

davidhoffmannphotography / Getty Images

A meteorok látszólag az Orion csillagkép felől érkeznek, de bárhol feltűnhetnek az égbolton.

Az Ornoidákhoz köthető az egyik leglátványosabb éves meteorhullás, csak a decemberi Geminidák és az augusztusi Perseidák szebbek.

A meteorraj tagjai rendkívül gyorsak, 30-40 százalékuk viszonylag fényes, esetenként pedig másodpercekig észlelhető sávot hagynak maguk után.

Idén az első meteorok október 2-án jelentek meg, a raj előreláthatóan november 7-ig megfigyelhető lesz. A csúcs alatt ideális körülmények között óránként 10-20 fényjelenség tűnhet fel az égen, de valójában ennél kevesebbet észlelhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik