Tech

Szívverésünkkel oldhatjuk fel a telefonunkat

Getty Images
Getty Images

Az okostelefonok megjelenése óta sűrű innováció volt tapasztalható a feloldási technológiák terén: a PIN és a minta után megjelent a biometrikus azonosítás. Elsőként az ujjlenyomat-olvasó, amit előbb a feloldógombba, majd a képernyőbe integráltak, és persze ott van az arcfelismerő is, amelyek ma már teljesen megszokottnak számítanak. Az elmúlt egy-két évben viszont nem igazán tapasztalhattunk újítást e téren. Ezen változtatna most a Lille-i Egyetem és a Toulouse-i Informatikai Kutatóintézet közös eredménye – írja a hvg.

A felek ugyanis megalkottak egy olyan algoritmust, ami a finom kézremegések alapján képes azonosítani a felhasználót, szimplán azáltal, hogy megfogja a mobilt

A New Atlas szerint az eljárás 92,5 százalékos pontossággal működik, és nagyjából másfél másodperc alatt képes a tulajdonos felismerésére. Ez igen jó eredménynek számít ahhoz képest, hogy a projekt még csak kísérleti fázisban van. A HoldPassnek nevezett technológia nagy előnye, hogy semmiféle új szenzorra nincs szükség hozzá a telefonokban, márkától függetlenül minden mobilnál működőképes. Az eljárás alapja a ballisztokardiográfia, ami a felhasználó szívverését, illetve az általa keltett vibrációt vizsgálja.

A rendszert eddig 217 önkéntes bevonásával tesztelték, ami szerintük hatékonyabb és biztonságosabb, mint a ma létező azonosítási technikák – vagyis az ujjlenyomat és az arcfelismerés.

Bőven akad azonban még hiba a rendszerben. A kutatók például rájöttek, hogy a technikát csak nyugodtan lehet használni, mivel az algoritmus nem tudja lekövetni, ha a felhasználót esetleg stressz éri, és emiatt felgyorsul a szívverése. Emellett a külső tényezők is komoly problémát jelentenek: például ha vonaton vagy buszon ülünk, a rázkódás megnehezíti a jel leolvasását. Könnyebbség lehet ugyanakkor, hogy az ujjlenyomatunk rögzítéséhez képest a HoldPass beállítása rendkívül egyszerű: mindössze 30 másodpercig kell tartani a kezünkben a mobilt, és már használhatjuk is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik