Tech

Arcfelismerő szoftverrel azonosítják a halottakat Ukrajnában

Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A BBC beszámolója szerint több mint ezer alkalommal használták már a Clearview AI arcfelismerő szoftverét Ukrajnában a halottak, sebesültek és potenciális ellenfelek azonosítására. Az ukrán hatóságok a háború sújtotta településeken nem mindig tudják megállapítani a civil áldozatok személyazonosságát, ezért van szükség ilyen vitatott módszerekre.

A Clearview talán a világ leghíresebb és legvitatottabb arcfelismerő rendszere. A cég több milliárd fotót szerzett meg közösségimédia-cégektől, például a Facebooktól és a Twittertől, hogy létrehozzon egy hatalmas adatbázist arról, amit vezérigazgatója és alapítója, Hoan Ton-That „arc-keresőmotornak” nevez. „Valahogy úgy működik, mint a Google. De ahelyett, hogy szavakat vagy szöveget írna be, a felhasználó arcokra keres”  – magyarázza Ton-That.

A Clearview-val a Facebook, a YouTube, a Google és a Twitter megszakította az együttműködést, és felszólította a céget, hogy hagyjon fel a képei használatával. Az Egyesült Királyság információs biztosának hivatala még pénzbírságot is szabott ki a cégre, amiért nem tájékoztatta az embereket, hogy fényképeket gyűjt róluk.

A szoftver orosz-ukrán háborúban való használata kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járna egy ilyen technológia aktív beágyazása a háborúba. 

A Clearview szoftverével az ukránok jelenleg halottakat és sebesülteket azonosítanak. Elég egyetlen képet készíteni az áldozat arcáról, és nagy eséllyel sikerül azonosítani, ha az illető fenn volt valamelyik közösségi oldalon. Az ukránok egyébként nemcsak a Clearview-t használják ilyen célra, és az oroszoknál is vannak hasonló szoftverek, a FindClone például orosz katonáknál lehet hasznos. Ez is hasonlóan működik, mint a Clearview, az orosz közösségi oldalakról húzza le a képeket. Még azokat is megtalálja, akiknek nincs profiljuk, hiszen barátaik, családtagjaik képein rajta lehetnek. Még akár egy teljesen random kép alapján is azonosíthatók, amit egy idegen készített, és ők csak a háttérben jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy az is visszakövethető, aki úgy gondolja, hogy teljesen letörölte magát az internetről.

A technológia kritikusai azonban rámutatnak arra, hogy az arcfelismerő technológia korántsem mindig pontos – és háború idején a hibáknak katasztrofális következményei lehetnek. A Clearview-t nem csak holttestek azonosítására használják Ukrajnában, a cég azt is megerősítette, hogy az ukrán kormány ellenőrzőpontokon is felhasználja a szoftvert az ellenséges gyanúsítottak beazonosítására. Ez pedig háborús körülmények között akár élet és halál kérdése is lehet – úgy, hogy a technológia egyelőre korántsem száz százalékos pontossággal működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik