Tech

Elképesztő, hogy hol buktatta le a bűnözőt a kínaiak arcfelismerője

Koncerten sikerült elfognia a kínai rendőrségnek egy gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt férfit, akit arcfelismerő technológia talált meg. A hong kong-i Jacky Cheung nevű énekes előadása közben egy biztonsági kamera szúrta ki a gyanúsítottat, a rendszer pedig rögtön figyelmeztette a hatóságot arról, hogy a nemzeti adatbázisban szereplő bűnözőt talált. A teremben több mint 50 ezren szórakoztak, így a szoftver nélkül képtelenség lett volna megtalálni a tömegben a férfit, aki teljesen elképedt az eseten.

Nem ez az első alkalom, hogy Kína arcfelismeréses technológiája nyilvános eseményen buktat le bűnözőt. Tavaly 25 embert tartóztattak le egy sörfesztiválon, amikor a mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerarendszer megjelölte a gyanús résztvevőket.

A csengcsoui rendőrség már egy olyan szemüveget is tesztel vasútállomásokon , ami beépített arcfelismerőt használ, a rendőröknek csak viselniük kell azt. Kínának van a világon a legkiterjedtebb megfigyelési rendszere, itt írtunk korábban bővebben a témáról:

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik