Tech

Ukrajnával kapcsolatos álhíreket tol a felhasználók elé a TikTok

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Valami igencsak rosszul működik a TikTok háza táján: az ajánlott videók görgetése során átlagosan 40 perc alatt már feldob a közösségi app olyan álhírt, ami az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos, írja a The Guardian. A NewsGuard nyomozása alapján egy új felhasználó perceken belül találkozhat ilyen tartalmakkal.

A NewsGuard, amely figyeli az internetes hírügynökségek megbízhatóságát, két tesztet végzett annak felmérésére, hogy a videómegosztó alkalmazás hogyan kezelte az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos információkat. Azt találta, hogy egy új fiókkal, amellyel csak és kizárólag az app úgynevezett „For You” lapfülén, azaz az ajánlott videók között görget, és háborús tartalmakat néz, 40 percen belül hamis vagy félrevezető tartalommal találkozik.

A két 45 perces kísérlet végén az elemzők felületén már szinte kizárólag háborús tartalmak jelentek meg, méghozzá hamisak és valósak is, mindenféle megkülönböztetés nélkül. Egyik videóról sem szerepelt megjegyzés a megbízhatósága, valóságtartalma szerint, és nem volt tényellenőrző funkció sem, vagy bármi olyan, ami segíthetne a felhasználóknak eligazodni a hírek között.

A hamis állítások között szerepelt az, hogy az Egyesült Államoknak Ukrajnában vannak biofegyver-laboratóriumai, valamint az a vád, hogy Putyint a március eleji sajtótájékoztatóról készült felvételre photoshopolták. A videók azt is állították, hogy egyes hamis felvételek valódiak, a valódi felvételek pedig hamisak: a „Kijev szelleme” orosz repülőgépeket pusztító pilótáról szóló felvételeket egy videójátékból kölcsönözték, míg a háborúból készült valódi videókat hamisnak minősítették az oroszbarát fiókok.

Olyan felvételek is megjelentek, amelyekről már ismert, hogy álhíreket tartalmaznak, vagy hamisítottak.

Bár a TikTok nem ad részletes tájékoztatást arról, hogy algoritmusa hogyan működik, a vállalat szerint figyelembe veszi a különféle videókon eltöltött időt, valamint egyéb tényezőket, például a kedveléseket, hozzászólásokat és azt, hogy a felhasználó kit követ vagy blokkol. Azzal, hogy minden, a háborúról szóló videót megnéztek az oldalukon, a kutatók „megtanították” az algoritmust arra, hogy a konfliktussal kapcsolatos új fióktartalmakat mutassák.

A TikTok szóvivője ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a kísérlet nem adja vissza egy az egyben a való élet tapasztalatát, hiszen általában nem csak háborús videókat fogyasztunk az ilyen közösségi oldalakon – ennek ellenére nagyon aggasztó az eredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik