Tech koronavírus

Nekimennek a tudósok az egyik legnagyobb álhírgyáros podcastnek

CARMEN MANDATO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
CARMEN MANDATO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Több mint 270 kutató, orvos, ápoló elégelte meg, hogy Joe Rogan színész, tévés személyiség, újabban podcaster álhíreket terjeszt a platformjain. A kaput az tette be, hogy Rogan meginterjúvolta a többszörösen megcáfolt, vakcinákról és koronavírusról is álhíreket terjesztő Robert Malonét. A tudósok a Spotify felé fordultak, hogy Rogan podcastje ne folytatódhasson – írja a Forbes.

Malone-t oltásszkeptikus körökben az mRNS-vakcinák feltalálójaként emlegetik. Ahogyan azt az AFP már korábban elmagyarázta, a valóságban három évtizedes kutatómunka, több száz publikáció és több tucat szakértő köthető az mRNS-technológia kifejlesztéséhez. Annak ellenére, hogy Malone vitatható kijelentéseket tesz az oltásokkal kapcsolatban, ő maga is be van oltva a koronavírus ellen mRNS-oltással.

Közvetlenül azelőtt, hogy Malone megjelent volna Rogan podcastjában, a Twitter véglegesen felfüggesztette a tudós fiókját, mert megsértette a felhasználási irányelveiket álhírek és félretájékoztatás miatt.

A Spotify-nak petíciót író tudósok szerint Malonét korábban rengetegen kritizálták alaptalan összeesküvés-elméletek népszerűsítéséért, és a podcastben is aggasztóan sok álhír jelenik meg egyébként is, különösen a világjárvány kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik