Tech

Kísérteties hangokat rögzítettek az űrben

AFP PHOTO / NASA / JPL
AFP PHOTO / NASA / JPL

Olyan adatokat rögzített a Ganymedes közelében a Juno űrszonda, amelyeket utóbb kísérteties hangokká alakítottak – írja a ScienceAlert. A Jupiter mellett keringő Ganymedes a Naprendszer legnagyobb holdja és a kilencedik legnagyobb objektuma. Amennyiben nem a gázóriás, hanem a Nap körül keringene, akár bolygó is lehetne.

A Juno 2021. június 7-én haladt el a Ganymedesnél, a manőver során 1038 kilométerre közelítette meg a felszínt. Az űreszköz dokumentálta az égitest elektromágneses hullámait, az adatok alapján pedig a szakértők hangokat hoztak létre. A felvételt az Amerikai Geofizikai Unió 2021-es őszi ülésén mutatták be.

Scott Bolton, az amerikai Southwest Research Institute munkatársa szerint a zajoktól olyan érzése támad az embernek, mintha maga is a Junóval száguldana a Ganymedes mellett.

A kutató hozzátette, a magasabb frekvenciákra történő hirtelen váltás olyan pillanatokat jelöl, amikor az űrszonda a magnetoszféra eltérő régióiba lépett be.

Az adatok hanggá alakítása segíthet az információk jobb feldolgozásában. A módszerrel például olyan finom részletek is felismerhetnek, amelyeket egyébként nem biztos, hogy észrevesznek.

A kutatók úgy vélik, hogy a Ganymedes jeges felszíne alatt egy hatalmas vízóceán rejtőzhet, amelyben akár az élet is jelen lehet. Az égitest további különlegessége, hogy a Naprendszer holdjai közül egyedüliként saját mágneses térrel rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik