Tech

Webáruházat nyitna? Íme 3 tuti módszer! (X)

 Webáruházat működtetni manapság roppant jövedelmező műfaj, ráadásul minden jel arra utal, hogy ez a trend csak erősödni fog a jövőben. Mutatjuk, miért!

A magyar online kiskereskedelmi piac közel 40%-kal nőtt 2021-ben az előző évhez képest. Más szóval: ma már szinte mindent online veszünk: ételt, ruhát, elektronikát – határ a csillagos ég. Aki valaha is játszott már a saját vállalkozás gondolatával, aligha lesz ennél alkalmasabb pillanat az indulásra. Éppen ezért nézzük sorba a legegyszerűbb lehetőségeket, amivel már kicsiben is elindítható és működtethető egy webáruház.

Alapvetően három módszert különböztethetünk meg, ami a webáruház indításakor szóba jöhet. Az, hogy melyik lesz a nyerő verzió, legfőképpen a pénztárcánktól és szaktudásunktól, na meg a rendelkezésre álló időtől függ. Nézzük azonban a konkrétumokat.

A három leggyakoribb módszer a következő:

–        Egyedi fejlesztésű oldal

–        Nyílt forráskódú rendszer

–        Bérelhető webáruház

Az egyedi fejlesztésű webáruházak esetében bármi megvalósítható, amit el tudunk képzelni, ennek persze ára van időben és költségek tekintetében is. A legegyszerűbb egyedi fejlesztésű büdzsé is százezrekben mérhető, de sokszor több millió forintra rúg a végén a projekt. Nem csak az indulás, de a későbbi folyamatos karbantartás, a frissítés is költséges és bonyolult. Kezdő vállalkozók ritkán választják ezt a módszert, mivel messze ez igényli a legtöbb befektetést.

A nyílt forráskódú rendszerek lényegében ingyenesek, ez esetben azonban szaktudásra és sok időre van szükség, hiszen az alapoktól kell összerakni egy webáruházat. Ha kiszervezzük a feladatot, már közel sem olcsó a folyamat. Persze végezhetjük magunk is a munkát, de ez azok számára lesz reális opció, akik valóban értenek a technikához. Nem túlzás azt mondani, hogy a nyílt forráskódú rendszerek reneszánsza a bérelhető webáruházak megjelenésével lényegesen alábbhagyott.

A bérelhető webáruház esetében nincsen egyszeri indulási költség, legtöbbször havidíj ellenében működik a rendszer. Néhány kattintással elindítható egy áruház, hiszen a jó bérelhető rendszer olyannyira felhasználóbarát, hogy bárki elboldogul a művelettel. Nem csupán az indulás, de a későbbi fejlesztés is lépésről-lépésre megvalósítható, nincs szükség szaktudásra. Ha a vállalkozó netán mégis elakad, az aktuális szolgáltató ügyfélszolgálata biztosan tud segíteni. Az ördög azonban a részletekben rejlik: ez esetben sem mindegy ugyanis, melyik szolgáltatóra esik a választás.

A bérelhető webáruházak esetében sem mindegy, hogy melyik szolgáltatónál indul a bolt. A Shoptet rendszere már bizonyított, a környező országokban mintegy 30 000 webáruházat működtet sikeresen. A rendszer egyik fő előnye, hogy már teljesen ingyen, akár havidíj nélkül is elindítható egy webáruház. Ezáltal az egészen új projekteknek is van esélyük piacra jutni. Ez a kezdeményezés egyedülálló a bérelhető webáruházak piacán.

A Shoptet nem csak az indulásnál, de a terjeszkedésnél, a növekedésnél is erős partner. Néhány kattintással bármikor bővíthetőek az áruház funkciói, nemzetközi terjeszkedésre is tökéletesen alkalmas a rendszer. Ehhez sok-sok naprakész alkalmazás vehető igénybe, ráadásul reális árakon.

Remélhetőleg a fenti összefoglaló meghozta a kedvét a vállalkozójelölteknek a saját webshop indításához. Egy biztos: kár lenne kihagyni az évszázad online kereskedelmi robbanását. Egy ingyenes próbaáruházzal könnyen betekintés nyerhető a webáruházak világába, hiszen rövid idő alatt kiderül, miként működtethető egy online bolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik