Tech zöldövezet

Itt az újrahasznosított műanyagból készült LEGO kocka prototípusa

LEGO Csoport
LEGO Csoport

A LEGO Csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO kocka prototípusát. Az eldobott PET palackokból készült prototípus az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és ami megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. A cégnél egy több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a LEGO termék számára, és

az elmúlt 3 évben az anyagtudósok és mérnökök több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek.

Ennek eredményeként jött létre az (a képeken is látható) prototípus, ami minden szempontból (minőség, biztonság, játékélmény, összeilleszthetőség) megfelel a dán játékgyártó elvárásainak.

„Nagyon izgatottak vagyunk az áttörés miatt. A legnagyobb kihívás a fenntarthatóság felé vezető úton az anyagok újragondolása és új innovációk kifejlesztése volt. Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek. Ezzel a prototípussal jól tudjuk demonstrálni az elért előrelépést” – mondta Tim Brooks, a LEGO Csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke.

LEGO Csoport

A prototípus persze csak a kezdeti lépés, még sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a boltok polcairól levehető LEGO dobozokba is bekerülhetnek. Az említett csapat tovább teszteli és fejleszti a PET formulát, és később döntenek arról, hogy elindulhat-e a próbagyártás. A tesztelésnek ez a következő fázisa legalább egy évig tartó folyamat.

„Tiszában vagyunk azzal, hogy a gyerekek törődnek a környezetükkel és szeretnék, hogy termékeink még fenntarthatóbbak legyenek. Annak ellenére, hogy egy darabig még nem tudnak az újrahasznosított műanyagból készült kockákkal játszani, szeretnénk, ha tudnák, mindent megteszünk a cél érdekében. A kísérletezés és a kudarc elengedhetetlen részét képezi a tanulás és az innováció folyamatának. Épp úgy, ahogy a gyerekek is építenek, szétszedik és újraépítik a LEGO kockákat, mi is így teszünk a laborunkban” – tette hozzá Brooks.

LEGO Csoport

Az újrahasznosított anyag az Amerikai Egyesült Államokban működő beszállítóktól származik, és újrahasznosítottsági fokát és minőségét az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) igazolta. Átlagosan egy egyliteres PET palack tíz darab 2 x 4-es LEGO kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik