Tech

Még ma is lehet élet a Mars felszíne alatt

Egy új tanulmány alapján még ma is adottak lehetnek a körülmények az élet számára a Mars mélyén – írja a Phys.org. Jesse Tarnas, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és kollégái marsi meteoritokat elemeztek, olyan kőzeteket, amelyek kiszakadtak a vörös bolygó felszínéből, és eljutottak a Földre. Az eredmények alapján amennyiben a kőzeteket állandóan éri víz, elegendő kémiai energiát biztosíthatnak olyan mikrobiális közösségeknek, amelyekhez hasonlóak bolygónk talaja alatt is élnek.

Mindez azt jelenti, hogy a Marson még napjainkban is lehet élet.

Tarnas szerint, ahol van felszín alatti víz a vörös bolygón, jó eséllyel adottak lehetnek a körülmények a mikrobák számára. A kutató hozzátette: azt egyelőre nem tudják, hogy az élet megjelent-e az égitest mélyén, de ha igen, még ma is elég energiája lehet a fennmaradáshoz.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az elmúlt években a szakemberek rájöttek, hogy bolygónk felszíne alatt egy hatalmas, mikroorganizmusoktól hemzsegő ökoszisztéma rejtőzik. Napfény hiányában a helyi létformák a kőzetek és a víz interakciójából keletkező kémiai melléktermékeket hasznosítják. Az egyik folyamat, amely táplálni tudja a mikrobákat, a radiolízis.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy létrejöhet-e a radiolízis a vörös bolygón. A csapat a Curiosity marsjáró, különböző marsszondák, illetve a bolygóról származó meteoritok adatait vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a reakció megvalósulhat a Mars felszíne alatt, így a földihez hasonló élőhelyek létezhetnek a vörös bolygó mélyén.

Korábbi elemzések alapján a Mars talajában még ma is nagy mennyiségben lehet jelen a víz. A szakértők úgy vélik, friss adataik hozzájárulhatnak az idegen élet kereséséhez. Bár az égitesten a mélység vizsgálata kihívást jelentene, a csapat szerint megvalósítható egy ilyen kutatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik