Tech hardverteszt

Itt egy jó megoldás, ha belépő szintű Wi-Fi 6 routert keres

Wi-Fi 6 szabványt használó routerekkel ugyan már tavaly találkozhattunk, de az első modellekért elég húzós összegeket kértek a gyártók. Idén ugyanakkor megérkeztek az első belépő kategóriás változatok is, amiket kifejezetten az átlag felhasználóknak terveztek, és ezek közül próbáltuk ki a TP-Link-féle Archer AX10-et, ami jó választás lehet, ha valaki átállna az új technológiára, de nem szívesen költene erre egy kisebb vagyont.

Az okoseszközök korát éljük, egyre több háztartásban kapcsolódik egyre több kütyü az internetre: már nemcsak a mobilok, laptopok és a számítógépek, de a tévék és a konzolok is, az okosotthonos eszközök elterjedésével pedig már az izzók, a porszívók, hangszórók, sőt a hűtők és a mosógépek is ott lógnak az otthoni vezeték nélküli hálózaton. A régebbi wifi szabványok (a/b/g/n) még nem feltétlenül voltak felkészítve erre, és pont azért született meg a Wi-Fi 6 technológia, hogy legyen, ami kiszolgálja az egyre szaporodó eszközöket.

A változó igényekre szabva

Az új szabvány egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy régebbi hálózatoknál (például 802.11ac, 802.11n) akár négyszer nagyobb teljesítményt biztosít és jóval több eszközt szolgál ki zökkenőmentesen, miközben az energiafogyasztás mérséklődött a korábbi készülékekhez képest.

Fontos továbbá, hogy egyre több helyen érhető el 1 gigabites csomag, amit a szolgáltatóktól kapott modemek és a rájuk csatlakoztatott Wi-Fi 5-ös eszközök nem feltétlenül képesek teljes egészében kiszolgálni. Éppen ezért sok netre kapcsolódó kütyü és komolyabb netkapcsolat esetén érdemes elgondolkodni egy Wi-Fi 6 routeren, már csak azért is, mert már kaphatók olyan modellek, amik elfogadható áron kínálják az új technológiát. Ilyen az általunk kipróbált, belépő szintű Archer AX10 (de AX1500 néven is kapható), ami nagyjából 20 ezer forintért vihető haza.

TP-Link Archer AX10 router
Mohos Márton / 24.hu

Ez a router főleg azoknak lehet ideális, akik maximum egy gigabites nettel rendelkeznek, hiszen az AX10 esetében, 5 GHz-en az 1,2 Gbit/s a plafon, ami kihozható a készülékből. Ha valakinél viszont már a 2 gigabit sem elképzelhetetlen, annak érdemes valamivel magasabb árkategóriában keresgélnie: az AX20 esetében 1,8 Gbit/s a maximum, míg a jóval drágább, 160 MHz-es csatornákat is kezelő AX50-nél akár a 2,4 Gbit/s is elérhető – vezeték nélkül!

De vissza az AX10-hez: külsőre egész pofás, nem túl hivalkodó termékről van szó, ami négy fix antennával rendelkezik, a burkolat alatt pedig egy hárommagos, 1,5 GHz-es órajellel dolgozó ARM processzor, illetve 256 MB RAM és 16 MB flashmemória dolgozik azon, hogy flottul működjön a vezeték nélküli hálózat a lakásban. Az eszköz hátoldalán öt Gigabit Ethernet port kapott helyet, ebből egy a WAN, négy pedig LAN, az olyan extrákról viszont le kell mondanunk, mint az USB-A vagy az USB-C port, ilyesmit csak a drágább modelleken találunk.

A Wi-Fi 6-os router teljesítményét ezúttal is egy régebbi, szintén belépő szintű Wi-Fi 5-ös TP-Link Archer C6-tal hasonlítottuk össze, ami 5 GHz-en maximum 867 Mbps sebességet biztosít. A teszthez használt, Wi-Fi 6-tal szerelt Galaxy Note20 Ultra esetében 650 megabit volt a plafon, amit elértünk vele, míg a 2,4 GHz-es csatornán 144 Mbps-ot tudtunk kisajtolni az eszközből. Az AX10 esetében viszont 5 GHz-en már 1200 megabitet mértünk, míg 2,4 GHz-en 235 megabit lett a maximum. Ez persze az „elméleti” sávszél, amire a router képes, de a gyakorlatban sem volt rossz a helyzet: az egy gigabites előfizetésünkből vezetéken 945 megabit volt a maximum, amit mértünk, az AX10 vezeték nélküli hálózatán pedig 600-700 megabit közti értékeket kaptunk.

archer ax10
24.hu 1200 Mbps, ez a maximum, amire az AX10 képes.

Ez már arra is bőven elég volt, hogy vígan streameljünk egy tabletre a Google Stadián keresztül, miközben egy okostévén futott a Netflix, nem mellesleg egy PC, egy laptop, egy okosporszívó, két mobiltelefon, okosizzók, kamera és két hangszóró is csatlakozott a hálózatra.

A zökkenőmentes működésben nagy szerepe van az OFDMA technológiának, ami kiszámítja az eszközök sávszélesség-igényét, lehetővé téve több kliens számára az adatok egyidejű küldését vagy fogadását, így a hálózat teljesítménye megbízható marad. A router emellett tudja a kétirányú MU-MIMO-t, így dedikált adatcsatornát is kaphatnak az egyes készülékek, és adott az SFR (Spatial Frequency Reuse) is, ami a különálló hálózatok közti zavaró tényezőket hivatott kiiktatni.

Hülyebiztos megoldás

Sokak számára fontos tényező lehet az is, hogy az AX10 üzembe állítása nem igényel semmilyen szakértelmet: a böngészőben elérhető admin felület jól átlátható és könnyen kezelhető, akár csak az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Tether alkalmazás. Ez nemcsak végigvezeti a felhasználót a bekötés folyamatán, de maga a felület is remek, azok számára is könnyen kezelhető és érthető, akik korábban sosem jártak még egyetlen router menüjében sem.

TP-Link Archer AX10 router

Az alkalmazást elindítva láthatók és menedzselhetők a router biztosította csatornák, pár érintéssel megosztható a jelszó másokkal, nyomon követhető, milyen eszközök csatlakoznak a wifinkre, bekapcsolható a vírusvédelem, létrehozható vendéghálózat, van szülői felügyelet opció, és a tapasztalt felhasználók is megtalálják azokat a komolyabb ismereteket igénylő lehetőségeket, amikkel megfelelően testre szabhatják a hálózatukat. A TP-Link e mellé még felhőszolgáltatást is biztosít, így egy gyors regisztrációt követően akár távolról is menedzselhető az otthoni hálózat.

Az Archer AX10 tehát nemcsak azért lehet jó választás, mert a régi eszközöknél jobb sebességet és több eszköz esetén is megbízhatóbb kapcsolatot biztosít, de a használata is kifejezetten egyszerű. Ahogy említettük, az ára 20–22 ezer forint környékén alakul, és bár találhatunk ennél olcsóbb modelleket is, de azok jó eséllyel régebbi Wi-Fi 5-ös készülékek, a fenti tulajdonságok pedig tényleg megérik az új technológiáért kért plusz ezreseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik