Tech mobilteszt

Ha vennék telefont félmillióért, a Galaxy Note20 Ultra lenne az

A Samsung augusztus elején az elmúlt évek hagyományaihoz igazodva mutatta be a Galaxy Note20 telefonokat, amelyekből idén is két példány került forgalomba: a sima Note20 és a Note20 Ultra. Mi az utóbbit vettük tüzetesebben szemügyre, és bár kétségtelen, hogy jelenleg ez az egyik legjobb androidos okostelefon a piacon, de az ára olyan horribilis, hogy csak egy szűk réteg számára elérhető.

A Samsung Galaxy Note20 Ultra külsőre egy elegáns, de tiszteletet parancsoló készülék: 164,8 mm magas, 77,2 mm széles és 8,1 mm vastag. A kijelző jobb és bal szélei ugyan szépen ráhajlanak a rozsdamentes acél keretre, de felül és alul a lekerekített sarkak ellenére is jóval szögletesebb a telefon, mint egy Galaxy S20, messziről jelezve, hogy ez a mobil bizony a Note-széria tagja.

Galéria
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Samsung Galaxy Note20 Ultra

A telefon elejét a kijelző uralja, ott nincs komolyabb meglepetés, a hátlap viszont más tészta. A nálunk járt modell matt bronz színe szuperül néz ki, nem gyűjti veszettül az ujjlenyomatokat, viszont a szemet az elképesztő nagy kamerasziget vonzza, ami legalább két milliméterre kiemelkedik a síkból.

Szépnek képtelenség nevezni, de valahogy mégis vonzó a masszív kivitelezés, még úgy is, hogy letéve kikerülhetetlen a ferdeség és a billegés. Bár a burkolat elsőre fémnek tűnik, valójában üveg, méghozzá a Victus névre hallgató legújabb Gorilla Glass, ami jelenleg a legstrapabíróbb megoldás a piacon. A készülék elején is ezt találjuk, sőt a Samsung még extra védőfóliát is rakott a képernyőre.

Ekkora kameraszigetet még sehol nem láttunk. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A kijelző alapja egy 6,9 hüvelykes AMOLED panel, maximum 1440×3088 pixel felbontással, 496 ppi pontsűrűséggel, HDR10+ támogatással és 120 Hz-es adaptív képfrissítéssel. Utóbbi annyit tesz, hogy a készülék (a hatékony energiagazdálkodás érdekében) dinamikusan változtatja a képfrissítés értékét. Állóképeknél alacsonyabb, videóknál és a menük böngészésénél pedig a lehető legmagasabb. Ez elég menő, az viszont érthetetlen, hogy erre miért nem képes maximum felbontáson a telefon (ott csak 60 Hz-et kapunk), miközben a OnePlus 8 Prónál már elérhető ez a lehetőség.

Ezt leszámítva viszont nem lehet belekötni a Note20 Ultra kijelzőjébe: hatalmas, gyönyörűek a színek, tökéletes a kontraszt, parádés a fényerő. Ennél jobb képernyővel rendelkező telefon egész egyszerűen most nincs a mobilpiacon. Még az előlapi, 10 megapixeles szelfikamera sem ront bele a képbe: minden korábbinál kisebb a lyuk, amit a képernyő tetejébe vágtak, és a lencsével kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy nemcsak önfotózásra remek, de az arcfelismerés is elég jól megy neki.

A bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók idén visszakerültek a jobb oldalra, felül találjuk a SIM-tálcát (két SIM vagy SIM/SD-kártya kombó fér bele), alul pedig az USB-C (3.2) port és a hangszóró kapott helyet, illetve a bal sarokból pattintható ki az elmaradhatatlan S Pen. A toll jó eséllyel azért került át ide, mert a periszkópos telefotó kamera miatt nem jutott neki elég hely a jobb oldalon.

A kijelzőnek nincs párja. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Az összeszerelés és az anyaghasználat most is példaértékű, nem is kell lemondanunk az IP68 szabvány szerinti por- és vízállóságról, de emellett szimplán jó kézben tartani a telefont, még úgy is, hogy hatalmas készülékről van szó. Zsebben hordani mondjuk már nem ilyen kellemes: a 208 grammos súly nem csekély, és a méret bizonyos helyzetekben igencsak kényelmetlen tud lenni.

Hardver fronton megint az a helyzet, ami miatt már korábban is sokan szívták a fogukat: Európában nem a Snapdragon 865 Plus processzor kerül a telefonba, hanem a dél-koreai gyártó saját fejlesztésű Exynos 990 chipje, ami ugyan nem rossz, de teljesítményben kicsit elmarad a tajvani gyártó CPU-jától.

Egy átlagos felhasználó ezen mondjuk aligha fog fennakadni, hiszen a Mali-G77 grafikus processzorral és 12 GB (LPDDR5) memóriával és 256 GB háttértárral megtámogatott készülék minden feladatot tökéletesen végrehajt, és mobiljátékra is messzemenőkig alkalmas. Erről tanúskodik az Antutu teljesítmény-mérő applikációban elért legjobb eredményünk, az 554 331 pont is.

Azért ez elég szép eredmény. Fotó: 24.hu

A Note20 Ultra emellett tudja az 5G-t, az ujjlenyomat-olvasót most is a képernyőbe építették, megkapjuk az IP68 szabvány szerinti por- és vízállóságot, adott a WiFi 6, az aksi pedig 4500 milliamperórás. A 120 Hz-et bekapcsolva a töltöttség estére ugyan rendre 20 százalék alá csökkent, a legmagasabb felbontáson, 60 Hz-es képfrissítéssel viszont a mobil bírja másfél napig. A gyorstöltés 25 wattos (kevesebb, mint egy óra alatt maximumon van a telefon), vezeték nélkül 15 wattal pumpálható az energia, míg a telefon saját telepéről vezeték nélkül 4,5 wattal tölthetők más eszközök – például az új Galaxy Buds tokja.

Kameradarab

A hatalmas kameraszigetben összesen három egységet találunk: adott a Galaxy S20 Ultrából ismerős 108 megapixeles főkamera (f/1,8; 26mm), és ezt egészíti ki egy 12 megapixeles, periszkópos telefotó (f/3,0; 120 mm), illetve egy szintén 12 megapixeles ultraszéles (120 fok) látószögű egység (f/2,2; 13 mm).

A Note20 Ultra tulajdonosoknak ezúttal be kell érniük az 50-szeres digitális nagyítással, ami első blikkre ugyanolyan felesleges, mint az S20 Ultra százszoros zoomja, de annyi előnye azért tényleg van, hogy olyan részleteket fotózhatunk le a távolban, amik szabad szemmel láthatatlanok. Tapasztalataink szerint a képstabilizálás is jobb lett, mint a korábbi Samsung telefonokban, így végeredményben érdemes kísérletezgetni a maximum nagyítással, főleg ha van állványunk is a telefon mellé.

1x, nagyítás, 5x nagyítás, 10x nagyítás, végül 50x nagyítás. Fotó: 24.hu

Értékelhető képet persze maximum tízszeres nagyításig lehet készíteni, illetve elmondható, hogy az ötszörös optikai zoom használatával olyan fotókat produkál a telefon, amikről alkalmanként nehéz megmondani, hogy nagyítva készültek, szóval a periszkópos telefotónak azért bőven van értelme.

A főkamerával akár 108 megapixeles, bődületes felbontású képek is készíthetők, de a kameraszoftver alapból 12 megapixeles fotókat lő a széles látószögű egység esetében is. Az eredmény szinte mindig kiváló, a telefon az éjszakai módnak hála este is remek fotókat készít, viszont tény, hogy ezen a téren a Huawei csúcsmobilja, a Mate 40 Pro azért még mindig jobban teljesít.

Videóban a Note20 Ultra is elérte a 8K-t, ami továbbra is túlzásnak tűnik, de a Samsung elkötelezte magát ezen felbontás mellett, így egyre több készülékük tudja majd ezt a részletességet. A képfrissítés ebben az esetben persze még mindig csak 24 képkocka per másodperc, szóval jó eséllyel a legtöbben maradnak a 4K-nál, aminél adott a 60 fps is, végeredményként pedig szemkápráztatóan szép felvételeket kapunk, amiben szerepe van a jól működő képstabilizálásnak is.

Tollaskodik

A Note20 Ultra (és a sima Note20) igazi extrája persze most is a készülék mellé járó toll, ami külsőre semmit nem változott tavalyhoz képest, de szoftveresen azért találunk kellemes meglepetéseket. Az egyik ilyen, hogy az S Pen immár 9 milliszekundumos válaszidővel dolgozik, azaz minden szó szerint azonnal, késleltetés nélkül jelenik meg a kijelzőn, így téve még természetesebbé a használatot, főleg, ha szeretünk rajzolgatni, bár erre azért egy tablet sokkal jobb választás, mint egy telefon.

Szintén fontos előrelépés a korábbi Note-okhoz képest, hogy a telefon már a ferdén írt szavakat is képes felismerni, majd digitális szöveggé alakítani (ami nagyon jól megy neki a magyarban sűrű ékezetekkel is), ami rengeteg jegyzetelő felhasználónak lesz igazi megváltás. Ezen a fronton hasznos újdonság továbbá, hogy mostantól az elkészült bejegyzések nem egy helyre kerülnek, hanem mappákat hozhatunk létre nekik, így utólag sokkal könnyebb eligazodni a telefonra irkált, majd elmentett szövegeink között.

Külsőre szinte semmit nem változott az S Pen. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A toll viszont nemcsak akkor hasznos, ha a kezünkben van a telefon, de akkor is, ha nincs, hiszen az S Pent megfelelően mozgatva vezérelhető a készülék. Bekapcsolható a kamera, exponálhatunk, válthatunk az előlapi és hátlapi lencsék között, léptethetünk a galériában, szabályozható a hangerő, lőhetünk screenshotot, lapozhatunk a menünkben vagy kiléphetünk a kezdőképernyőre.

Nem a tollhoz kötődik, de szintén vadiúj funkció, hogy a Windows-hoz hasonló számítógépes felületet biztosító DeX már vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is közvetíthető nagyobb képernyőkre – mondjuk egy okostévére. Ez sok esetben nemcsak a prezentálást egyszerűsíti le, de sokaknak lehet ideális opció, ha teljesen alap feladatokat (levelezés, böngészés, szövegszerkesztés) szeretnének ellátni a telefonnál nagyobb kijelzőn, és van hozzá megfelelő perifériájuk (egér, billentyűzet).

Egy vagyonba kerül

A Galaxy Note20 Ultránál jelenleg nem nagyon van sokoldalúbb androidos telefon a piacon, és tényleg alig akad olyan pontja, amibe bele lehet kötni. Az Exynos processzor a teljesítmény megszállottjainak lehet fájó, lesz akiknek a hátlap hatalmas kameraszigete zavaró, részünkről a 120 Hz-es képfrissítés korlátozottsága volt a mumus. Ezek viszont mind eltörpülnek ahhoz képest, hogy a Samsung ceruzája idén is elképesztően vastagon fogott, mikor meghatározták az árat.

A telefon kártyafüggetlenül, nem szolgáltatótól vásárolva 485 ezer forintba kerül, ami minden pozitívuma ellenére is elképesztő összeg egyetlen okostelefonért. Tényleg remek fotók készíthetők vele, az S Pennek hála jóval többet tud, mint egy átlagos mobil, a hardver évekig elég lesz, ráadásul a telefon még három éven át megkapja az Android főverziókat is, de ettől függetlenül a Note20 Ultra egy olyan luxus, amit hazánkban csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak.

Samsung Galaxy Note20 Ultra specifikációk:

  • Méret: 77,2 x 164,8 x 8,1 mm
  • Súly: 208 gramm
  • Kijelző: 6,9 hüvelyk WQHD AMOLED, 120 Hz
  • Processzor: Exynos 990
  • Memória: 8 vagy 12 GB LPDDR5
  • Háttértár: 256 GB
  • Hátlapi kamerák: 108 MP széleslátószög PD OIS (F1,8, 0,8㎛); 12 MP telefotó (F3,0, 1,0㎛, OIS, Optical 5x Zoom); 12 MP ultra széleslátószög (F2,2, 1,4㎛)
  • Előlapi kamera: 10 MP 2PD AF (F2,2, 1,22㎛)
  • Akkumulátor: 4500 mAh
  • Gyorstöltés: 25 W
  • Vezeték nélküli töltés: 15 W és 4,5 W power sharing
  • Egyéb: IP68 védelem, WiFi 6, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó
  • Színek: bronz, fekete, fehér

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik