Tech hardverteszt

Dell XPS 17: álomlaptop luxuskivitelben

Már itthon is kaphatók a Dell XPS laptop szériájának legújabb verziói, amik között idén ismét találhatunk 17 hüvelykes modelleket. Szerkesztőségünkben ebből a méretből járt egy kifejezetten jól felszerelt változat, aminek az árcédulája ugyan bőven egymillió forint felett van, cserébe viszont egy olyan szuper gépről beszélhetünk, amibe pillanatok alatt bele lehet szeretni.

A Dell XPS 17 (9700) a méreteit tekintve 24,8 cm mély, 37,4 cm széles, a legvastagabb részén pedig mindössze 1,9 cm. Ez kicsinek ugyan nem mondható, főleg egy 13 hüvelykes MacBook Airhez képest, de mégis lenyűgöző, hogy a gyártó ezen paraméterekkel egy 17,3 hüvelykes kijelzővel szerelt laptopot dobott piacra. A méret olyan szempontból ugyanakkor még pont ideális, hogy hátizsákba, kézitáskába simán becsúsztatható a gép, és e mellé – a nálunk jár modell esetében – 2,4 kilós súllyal kell számolni.

Dell XPS 17 laptop
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

DELL XPS 17

A laptopot külsőre az egyszerűség és a letisztultság jellemzi. A ház teljes egészében matt alumínium, a fedlapon csak egy ízléses Dell logó kapott helyet, a gép a burkolat alján hirdeti, hogy egy XPS modellel van dolgunk, illetve itt még csúszásgátló gumi talpakat és légkiömlő nyílásokat találunk. A házat végigforgatva feltűnik az is, hogy a gyártó már abszolút az új idők szavát figyelembe véve tervezte a gépet, ugyanis a széleken a Kensington-zár és a 3,5 milliméteres audió bemenet mellett mindössze 4 USB-C/Thunderbolt 3 csatlakozót találunk (oldalanként kettőt), illetve egy SD-kártya olvasót.

Ha valakit érzékenyen érintene az USB-A és a HDMI hiánya, annak sem kell viszont aggódnia, hiszen a Dell előrelátó módon egy olyan átalakítót is csomagolt a laptop mellé, amivel az említett két port pótolható. Érdemes tudni továbbá, hogy mind a négy USB-C csatlakozó rendelkezik power delivery funkcióval, szóval a gép mellé járó, szintén USB-C-s adapter bármelyikbe bedugható, ha tölteni szeretnénk az eszközt.

Galéria Dell XPS 17 laptop
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A fedlapot felnyitva tárul elénk a már emlegetett, 17,3 hüvelykes képernyő, ami az XPS sorozathoz hűen elképesztően vékony kávákkal rendelkezik – ennek is köszönhető, hogy a 17-es laptop mérete kisebb, mint sok 15-ös gépé. Jobb és bal oldalt nincs 4 mm a fekete sáv, és felül is csak azért 6 mm, mert a mérnökök itt szorítottak helyet egy Windows Hello kompatibilis 720p-s webkamerának, illetve egy aprócska LED-nek. A kijelző egy 16:10 képarányú, maximum 3840×2400 pixel (4K) felbontásra képes, ráadásul érintésérzékeny panel. E mellé jön a Gorilla Glass 6 védelem, a 60 Hz-es képfrissítés, a HDR megjelenítésére is képes 500 nit fényerő, továbbá a kiváló színhűség (100 százalék AdobeRGB).

Ezekből az adatokból már világos, hogy nem hétköznapi megjelenítővel van dolgunk, de ennek ellenére is érdemes kiemelni, hogy a képernyőre egyszerűen jó ránézni. Valamivel magasabb képfrissítést ugyan el tudtunk volna viselni, de ettől függetlenül is csodálatosak a színek, tökéletes a kontraszt, a gép akár grafikai munkára is alkalmas, és akkor is remek vizuális élményt nyújt, ha filmeket vagy sorozatokat nézünk rajta. Vagy éppen játszunk, de erre hamarosan külön is kitérünk.

Dell XPS 17 laptop
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A gép méreteinek hála kellően nagy, 151×90 milliméteres touchpadot kapunk, közvetlenül a klaviatúra szélei mellett hangszórók találhatók, a fennmaradó részt pedig kellemes tapintású, közepesen puha és mintás gumi borítja. Az egyetlen baj vele, hogy veszettül gyűjti az ujjlenyomatokat.

Ami a billentyűzetet illeti, numerikus része nincs, a nálunk járt modellről pedig hiányoztak az ékezetes betűk, illetve a Z és Y is fel volt cserélve, és a boltokba is ilyen verziók kerülnek. Ami pozitívum, hogy a gombok érintésre szintén kellemesek, gépelni kényelmesen lehet rajtuk, illetve a jobb felső sarokban, a DEL mellett és a Backspace felett található a bekapcsoló gomb, ami egyben ujjlenyomat-olvasó is, szóval az ilyen típusú védelemről és belépésről sem kell lemondanunk. Kapunk továbbá háttérvilágítást, ami a hangerő, a médialejátszás és a fényerő mellett szintén a legfelső sorban található funkcióbillentyűkkel vezérelhető, méghozzá három fokozatban, bár ebből egy a kikapcsolást jelenti.

Velünk van az erő

A burkolat alatt található hardverre szintén nem lehet panasz: 10. generációs Intel Core i7-1087H processzor, 2,3 GHz-es órajellel, 16 GB RAM (DDR4 2933MHz), 1 terabájtos PCIe SSD, amit egy 6 GB-os Nvidia GeForce RTX 2060 Qmax videókártya egészít ki, de van itt egy Intel UHD Graphics grafikus processzor is, arra az esetre, ha nincs szükség a bivaly VGA-ra. Talán mondanunk sem kell, hogy mindez irodai/átlagos feladatok ellátására messzemenőkig alkalmas, de a gépnek az sem okoz semmilyen problémát, ha képszerkesztésre, vagy nagyobb/komolyabb videók vágására kerül sor.

És ez még nem minden, hiszen az RTX 2060 videókártyának hála a gép akkor sem vall szégyent, ha éppen játszani támad kedvünk.

Kezdésnek azért érdemes tudni, hogy ez a hardver-összeállítás arra nem képes, hogy 4K-ban, maxra húzott grafikával futtassa az újabb játékokat. A Gears 5-nél maximum felbontáson nagyjából átlag 20 fps-t tudtunk kicsikarni a gépből medium beállítások mellett, a Forza Horizon 4 esetében pedig közepes látványnál 38 fps volt a legmagasabb érték, amit elértünk.

Egész más viszont a helyzet, ha visszaváltunk Full HD-ba. Ilyenkor az autóversenyes játék még ultra beállítások mellett is vígan hozta a 60 képkocka per másodpercet, és a Gears 5 esetében is bőven 50 fps felett voltunk, szóval megfelelő felbontásban a Dell laptopja még az újabb játékokat is képes futtatni, anélkül, hogy komolyabb grafikai kompromisszumokat kellene kötnünk. Ebben persze nagy szerepe van a speciális hűtésnek (vapor chamber) és a jól elhelyezett légkiömlő nyílásoknak is: a gép ugyan felzúg, ha erőforrás-igényesebb programot futtatunk, ugyanakkor túlmelegedéssel a teszt alatt sosem találkoztunk.

Dell XPS 17 laptop
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Fontos továbbá, hogy a 97 wattórás akkumulátor teljesen átlagos használat mellett a 4K kijelző ellenére is képes akár 9 órán keresztül életben tartani a gépet. E mellé olyan nyalánkságot kapunk, mint a WiFi 6 (AX1650), a normális hangrendszer, és ezek ismeretében simán kijelenthető, hogy az XPS 17 egy igazi jövőálló álommasina. Nemcsak elég erőt zsúfoltak bele, de gyönyörű a kijelzője, és még jól is néz ki. Ennek persze ára van, hiszen a gép ezen verziójáért jelenleg nagyjából 1,4 millió forintot kell kicsengetni.

A csúcs alatt is van élet

Ha valakinek nincs egy gépre ennyi pénze – és a legtöbbeknek nincs –, azért akadnak olcsóbb opciók, hiszen az XPS 17 a fentieknél visszafogottabb specifikációkkal is beszerezhető. A laptop Core i5-ös processzorral is kérhető, de aki úszik a pénzben, az választhatja a Core i9-10885H-val szerelt változatot is.

Emellett a kijelző lehet sima Full HD (IPS, 60 Hz, 500 nit) érintésérzékelés nélkül, és videókártyából is választható a szerényebb, 4 GB-os Geforce GTX 1650 TI. Ha hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni, a Dell laptopja a fentebb jelzett árnál jóval olcsóbban is hazavihető, miközben még mindig egy kifejezetten jó, hosszú távon is potens géppel leszünk gazdagabbak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik