Tech

Nem estek hanyatt a tudósok a Neuralinktől

Valójában semmi jelentőset nem mutatott be Elon Musk a pénteken zajló Neuralink-prezentációjában – legalább is ezt mondják a szakmában jártas tudósok, akik úgy gondolják, a műsor csak arra volt jó, hogy fenntartsa az emberek érdeklődését, és embereket toborozzon a projekthez, írja a Futurism és az MIT Technology Review is.

A bemutatóról mi is beszámoltunk (a cikket ide kattintva érheti el), de már alatta is sejteni lehetett, hogy ez inkább színház, mint valódi tudományos előretörés. Az esemény legizgalmasabb része kétségkívül az volt, amikor Musk egy Neuralink-chippel élő malacot mutatott be, amelynek leképezték az agyi neuronaktivitását, és megjósolták általa, hogy milyen izmait fogja megmozgatni. Szakértők szerint azonban ez a technológia már tíz éve elérhető.

Malacokon mutatták meg, milyen lesz a koponyánkba épített agy-gép interfész
Egy óra alatt be lehet majd operálni a fejbe Elon Muskék eszközét.

Bár Musk rengeteg bátor kijelentést tett a Neuralink jövőjével kapcsolatban (képes lesz gyógyítani a vakságot, a különböző motoros betegségek egy részét, a süketséget, a mentális betegségeket), ő maga is elismeri, hogy egyelőre nem tart itt a technológia. Egyelőre a Tesla-vezér is csak prototípusokat tudott hozni, amelyeket át kell még alakítani ahhoz, hogy túléljék az agy korrodáló környezetét, ráadásul azt is meg kell majd oldani, hogy az implantátumok (a jelenlegiekkel ellentétben) semmilyen károsodást ne okozzanak a környező agysejteknek.

http://

A Newcastle Egyetem idegtudósa, Andrew Jackson a BBC-nek azt mondta, hogy ez a projekt nagyon ügyes programozás, de közepes idegtudomány eredménye. Szerencsére még Musk sem akarja élesben kipróbálni a chipet embereken – az első klinikai kísérleteket az év végére tervezi, de maga is beismeri, hogy sokat kell még dolgozni az eszközön, hogy biztonsággal beültethető legyen bárkibe.

Főkép: AFP PHOTO / NEURALINK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik