Tech

Sci-fibe illő fejlesztést mutathat be Elon Musk

Elon Musk bejelentette, hogy neurotechnológiai vállalata, a Neuralink magyar idő szerint szombat éjszaka egy különleges eszközt fog bemutatni – írja a The Verge. Feltételezhetően egy agy-gép interfészről van szó.

Musk már több alkalommal is beszélt róla, hogy szükség van az ilyen eszközökre, ha tartani akarjuk a lépést az egyre fejlődő mesterséges intelligenciával.

A Neuralink célja egyelőre az, hogy egy olyan kütyüt hozzanak létre, melynek révén az emberek agyukkal irányíthatják telefonjukat vagy számítógépüket.

Közvetlenül az agyba akar zenét streamelni Elon Musk
A Neuralink elvileg a jövőben erre is képes lesz, legalább is Musk Twitter-bejegyzése szerint.

Musk még júliusban jelentette be, hogy augusztus végén újabb részleteket tárnak fel a projektről. Az esemény során le fognak leplezni egy második generációs robotot, amely a vállalat technológiáját kapcsolhatja az agyhoz. Emellett valós időben működő neuronokat is bemutatnak majd – ezekről egyelőre nincs sok információ.

A Neuralink még a Teslához és a SpaceX-hez viszonyítva is igen ambiciózus vállalkozás. A cég rugalmas, a hajnál is vékonyabb elektródákkal akar eszközöket csatlakoztatni az emberi agyra. A végső cél az, hogy az interfészt a lehető legkevésbé invazív módon telepíthessék, hasonlóan a LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) szemműtétekhez.

Sok egészségügyi szakértő üdvözölte a tervet, hiszen egy ilyen eszköznek számos orvosi alkalmazása lehet. Mások ugyanakkor kritikusabbak, hiszen egyelőre nagyon keveset tudni a hasonló rendszerekről. A Neuralink tavaly bejelentette, hogy már 2020 végén megkezdenék a klinikai teszteket, erről azóta nem adtak ki újabb közleményt.

Kiemelt kép: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik