Tech

Ez az anyag lehet a kulcs a robotemberek megalkotásához

Olyan bioszintetikus anyagot fedeztek fel, amely segíthet a mesterséges intelligencia és az emberi agy összekapcsolásában – írja az Independent.

A szakértők úgy vélik, hogy az anyag fontos lépés lehet az elektronikai eszközök és a test integrációjában, és a félig ember, félig robot kiborgok megteremtésében.

Az elektromos rendszerek élő szövetbe való illesztése számos kihívással jár, a Delaware-i Egyetem csapata azonban polimerek segítségével áthidalhatta a problémát. David Martin és kollégái szerves elektronikus anyagokkal kezdtek el kísérletezni, ilyenek a konjugált polimerek is, melyeket nem biológiai eszközökben is használnak. Az egyik ilyen vegyület, a Pedot alkalmasnak tűnt a hardver és az emberi szövet összekapcsolására.

Kép: Getty Images

A Pedot-réteget a kutatók olyan antitesttel vonták be, amely sérülés után az erek növekedését stimulálja, és bizonyos korai daganatok észlelésében is segíthet. Az antitest egyébként egyes idegrendszeri rendellenességek kezelésére is alkalmas.

Az utóbbi időszakban több csoport is azt kezdte el vizsgálni, hogy miként lehetne kapcsolatot kialakítani elektromos eszközök és az agy között. Hasonlóval foglalkozni az Elon Musk által alapított Neuralink is, amely többek közt azon is dolgozik, hogy közvetlenül az agyunkba streamelhessünk zenét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik