A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a big data, a dolgok internete és az ehhez hasonló fogalmak már jó ideje megjelentek olyan területeken is, amelyeket nem kötünk össze automatikusan a számítástechnikával. Ilyen például a gyümölcs- és zöldségtermesztés és kereskedelem, amely szektort pont most kezdik meghódítani az ilyen eljárások.
A 2020 február 5. és 8. között megrendezésre kerülő Fruit Logistica a gyümölcs- és zöldségkereskedelmi szakkiállítás, ami a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. Itt a közel nyolcvanezer látogató olyan startupokkal is találkozhat, amelyek pont a már említett high-tech megoldásokra fókuszálnak.
Mikroklíma előrejelzés
Az Agranimo például olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert alkotott, amelynek feladata, hogy előrejelezze a mikroklíma változásait. Ennek alapja egy olyan adatfeldolgozó rendszer, amely a szükséges információkat a vállalat saját fejlesztésű, vezeték nélküli adatátvitelt használó szenzorai, valamint a korábban telepített hagyományos érzékelők, illetve a publikusan elérhető adatbázisok szolgáltatják. A végső cél pedig, hogy a kapott előrejelzések alapján
valamint a rendszer arra is alkalmas, hogy figyelmeztessen előre a növényekre esetleg leselkedő veszélyekre és betegségekre. Végső soron tehát az Agranimo intelligens komplex rendszerének eredményeként a termelékenység nő, a felhasználók pedig ezzel párhuzamosan pénzt takaríthatnak meg.
Rovarirtás drónokkal
A PATS startup egy másik tökéletes példája annak, hogy az új technológiák hogyan jelenhetnek meg a mezőgazdaságban. Ők apró, denevérszerű drónokat terveztek, amelyek szenzoraik révén képesek felderíteni a rovarokat az üvegházakban, sőt azok írtására is alkalmasak. Ennek köszönhetően fenntartható módon csökkenti a növénykárosodásokat és veszteségeket rovarirtó szerek használata nélkül. A PATS által nyújtott szolgáltatás arra koncentrál, hogy mentesítse a termelőt a növényvédelemmel kapcsolatos időigényes és ismétlődő feladatoktól.
Hogy mindig friss legyen az áru!
Óriási problémát okoz a gyümölcs- és zöldségtermesztés során, ha a növényeket nem a megfelelő időben szüretelik, ha késve vagy épp éretlenül szállítják, hogy aztán a nagy- és kiskereskedők azzal szembesüljenek, hogy vagy meg kell oldaniuk a tárolás problémáját vagy épp ellenkezőleg: dobhatják ki a túlérett, megrohadt élelmiszert. A Strella Biotech startup viszont pont erre kínál megoldást a biosensing és az IoT (dolgok internete) segítségével. Az általuk kidolgozott rendszer részét képező
és vezeték nélküli úton erről folyamatosan információt szolgáltatnak egy külön szoftveren keresztül. Az előzetesen adatok (hova szállítják, milyen úton, mennyi ideig tart az út stb.) betáplálása után pedig a program azt is képes meghatározni, hogy pontosan mikor kell elkezdeni a szüretet, és a szállítás ütemezésével kapcsolatban is hasznos tanácsokat ad.
Digitalizált gyümölcsök
A DiMuto azt tűzte ki célul különféle IoT, mesterséges intelligencia (AI) és blokklánc technológiák összehangolásával digitalizálja a terményeket, amelyek ezáltal minden korábbinál hatékonyabban nyomon követhetővé válnak. Ennek révén pedig hatékonyan, és olcsón képesek segíteni a kis- és közepes méretű élelmiszer-ipari szereplőket a finanszírozástól kezdve a piackeresésen, termékmarketingen, adatelemzésen át egészen a konkrét kereskedelmi döntések meghozataláig. Tehát az innovatív eljárásoknak köszönhetően képesek levenni a vállukról olyan feladatokat, amelyek végrehajtásához hiányozik náluk a humán erőforrás vagy a szükséges tőke.
Mikrohullámú gyümölcsvizsgálat
A Vertigo Technologies azt bizonyítja be a Fruit Logistica expón, hogy vizsgálati módszerek terén is lehet még újat mutatni. A startup kidolgozott egy új, FRESCO névre hallgató eljárást, amelynek feladata a gyümölcsök belső szerkezetének vizsgálata. Tehát, hogy mennyire érettek, mennyire egészségesek, hogyan fejlődnek, találhatóak-e bennük elváltozások, és így tovább. Azonban a hagyományosan alkalmazott infravörös technológia helyett az ő műszereik mikrohullámokat alkalmaznak. Ennek köszönhetően pedig egységnyi idő alatt kisebb költséggel több növény vizsgálható meg. A jobb teljesítmény lehetővé teszi a termék minőségének javítását a végfelhasználó számára, elkerülve ugyanakkor a friss termékeknek a láncon belüli nagy veszteségeit a kevésbé hatékony minőség-ellenőrzés miatt.