Tech

VR-szemüvegekkel veszik rá a teheneket az oroszok, hogy több tejet adjanak

Az már régóta nem titok, hogy a boldog tehén több tejet is ad – ami, persze, jobb a gazdáknak. Az oroszok érdekes lehetőséget találtak arra, hogy a tehenet ne kelljen régimódi megoldással kiengedni a rétre, ahol boldogan legelgethet: virtuális valóságot mutatnak nekik headsetek segítségével, hogy azt higgyék, egy nyári mezőn álldogálnak – írja az IFL Science.

Fotó: Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium

A teheneknek fejlesztett VR headsetet egy Moszkvától nem messze található farmon tesztelik, a cél elvileg az, hogy „javítsák az állatok életminőségét”. Ehhez egy speciálisan tehénfejre szerelhető headsetet fejlesztettek, és lekutatták, hogy az állatok milyen látványtól érezhetik magukat a legjobban. A tehenek nagyjából minden színt látnak például, bár a kéket és a zöldet nem olyan erősen, ezért

egy virágokkal teli, nyári mezőre vitték őket – virtuálisan.

A kutatás eredményesnek bizonyul, a tehéncsorda lényegesen boldogabb, mint korábban, amikor csak az istállók falát nézhette. A gazdák szerint az alapvető cél – persze a megnövekedett tejtermelésen kívül – az, hogy ne csak a tehenek testi, hanem lelki egészségére is odafigyeljenek. Korábbi kutatások kimutatták már, hogy a tehenek nagyon érzékeny lények, a klasszikus zenére például kifejezetten jól reagálnak, imádják, ha masszírozzák őket, de szeretnek játszani is, igencsak társasági állatok.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért kell virtuális valósággal átverni a teheneket ahelyett, hogy tényleg kiengednék őket a rétre, ennek valószínűleg hatékonysági és pénzügyi okai vannak. A kísérletet végző RusMoloko farmon még mindig folyik a tesztelés, de az orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium szerint egyelőre úgy tűnik, az állatok kevesebbet szoronganak és boldogabbak, ha azt hiszik, egy nyári réten álldogálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik