Tech

Brutális hátlapi kamerát kapott a Xiaomi új mobilja

A Xiaomi már hónapok óta beszél arról, hogy egy 108 megapixeles kameraegységgel felszerelt mobilt készül piacra dobni, a dátum pedig hamarabb el is jött, mint gondoltuk volna. A kínaiak bejelentették a Mi CC9 Prót, amin a hátlapi kamerarendszer fő egysége már egy ilyen elképesztően nagy felbontású szenzor, méghozzá a Samsung ISOCELL Bright HMX érzékelője.

A 108 megapixel természetesen nem azt jelenti, hogy 12032 x 9024 pixeles képeket készíthetünk vele, hiszen a fotók véglegesítése során a szoftver négy képpontból készít egyet, vagyis a 64 megapixeles szenzorral 16 megapixeles felvételek, míg a 108 megapixeles egységgel 27 megapixeles fotók készíthetők.

A Xiaomi CC9 Pro hátlapi rendszerét öt kamera alkotja: a már említett 108 megapixeles, széles látószögű, egy 5 megapixeles telefotó (5x optikai zoom, 10x hibrid zoom), egy 12 megapixeles telefotó, egy 20 megapixeles ultraszéles látószögű, és egy 2 megapixeles makró érzékelő. Az előlapon egy 32 megapixeles, csepp-alakú szenzorszigetbe rejtett kamera készíti a szelfiket.

Forrás: Xiaomi

A készüléke elejét egy 6,47 hüvelykes AMOLED panel borítja, ez alá épül be az ujjlenyomat-olvasó is. Belül egy Qualcomm Snapdragon 730G processzor dolgozik, és egy 5260 milliamperórás akkumulátor látja el energiával. Android 9 Pie operációs rendszert futtat, amire a Xiaomi MIUI 11 kezelőfelületét húzták rá. A 6GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel felszerelt alapmodell ára 2799 jüantól (kb. nettó 113 ezer forint) indul, a 8GB/128GB-os változat Premium Edition jelölést kapott. A kínai értékesítés már megkezdődött, és úgy tudni, hogy a modell Mi Note 10 néven Európában is kapható lesz november 14-től.

A mobiltelefonok fejlődése az utóbbi években láthatóan megtorpant, így a legtöbb gyártó a kamerás képességek terén igyekszik valami újat nyújtani a felhasználóknak, és a megapixelszám növelése is ennek köszönhető. A nagyobb felbontásra képes szenzor ugyanakkor nem jelent automatikusan jobb képeket, hiszen ha a gyártó nem növeli jelentősen a szenzor méretét, abban az esetben kevesebb fény jut egy pixelre, mint a kisebb felbontású egységek esetében. Ez azt eredményezi, hogy világosban ugyan pompás fotókat lehet majd készíteni, ugyanakkor a nem optimális fényviszonyok között készülő képek jóval rosszabb minőségűek lesznek, mint egy alacsonyabb felbontásra képes kamera esetében.

Kiemelt kép: Xiaomi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik