Tech

Megvan, mivel kísérleteznek majd a kínai űrállomáson

A Világűri Ügyek Egyesült Nemzetek Hivatala (United Nations Office for Outer Space Affairs) és a Kínai Emberes Űrkutatási Ügynökség (China Manned Space Agency) bejelentette, hogy elfogadott 6 olyan projektet, amelyek kísérleteit elvégzik majd a jövőre építendő kínai űrállomáson. A hat győztes mellé három másodlagos kutatást is kiválasztottak. A kilenc projektet egy nemzetközi űrkutatási szakemberekből álló, 60 fős bizottság fogadta el, amelynek a UNOOSA és a CMSA szakértői is tagjai voltak.

Az űrállomás programját Tienkungnak nevezik, ez kínaiul annyit tesz: Mennyei Palota. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) készülő vetélytársának főmodulja 17 méter hosszú és 54 tonnás, a tervek alapján három űrhajóst tud majd befogadni. Ezzel az állomás valamivel kisebb lesz, mint az ISS. Ennek ellenére a Tienkung fejlesztése kiemelten fontos. Kína hatalmas dobásra készül, hiszen több mint 20 éve nem bocsátottak fel moduláris űrállomást.

Fotó: AFP / Shan he / Imaginechina

A kutatások a világ minden tájáról érkeztek, dolgoznak bennük tudósok Belgium, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Kenya, Hollandia, Norvégia, Mexikó, Lengyelország, Peru, Oroszország, Szaúd-Arábia, Spanyolország és Svájc határain belülről.
A CMSA azt tervezi, hogy a közeljövőben újabb pályázatokat ír majd ki a projektek bővítésére, és figyelemmel kíséri majd a három másodlagos kutatási tervet, amelyet akkor fogadnak majd el, ha sikerül kijavítaniuk a dokumentumokban talált hibákat.

A felhívásra egyébként 42 pályamunka érkezett összesen 27 országból. A 9 szóban forgó projektről ide kattintva tud olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik