Tudomány

Újabb kínai űrállomás zuhanhat a Földre

A 2016-ban elszabadult Tienkung-1 űrállomás hosszú zuhanás után 2018 áprilisának elején érte el a Földet, darabjai a Csendes-óceánba csapódtak. Úgy tűnik, most újabb kínai űreszköz indult meg az atmoszféra felé.

A Tienkung-1 testvérét, a szintén kísérleti Tienkung-2 űrállomást 2016 szeptemberében bocsátották fel. A jelek szerint a szerkezetet alacsonyabb pályára hozták, immár 380 kilométer helyett 295 kilométerre kering a felszíntől – írja az IFLScience.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa az IFLScience-nek azt mondta,

a művelettel Kína valószínűleg el akarja kerülni azt, ami a Tienkung-1-gyel történt.

Az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága szerint az űrállomás június 13-án ereszkedett lejjebb.

A Tienkung-1 2016-ban vált irányíthatatlanná. A szerkezet lassan indult meg a légkör felé, és sokáig nem volt biztos, hogy az űreszköz pontosan hol és mikor fogja elérni a földfelszínt. A szétesett űrállomás darabjai végül idén áprilisban zuhantak a Csendes-óceánba.

Óceánba csapódott a Tienkung-1 kínai űrállomás
Igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy nagyon kicsi a valószínűsége egy nagyobb darab földbe csapódásának, ezáltal emberi sérülésnek.

A Tienkung-2 elődjéhez hasonlóan egy kísérleti űrállomás, fedélzetén csupán 2016 októbere és novembere közt tartózkodott egy kétfős legénység. Az űreszközt Kína arra használta, hogy felkészüljön egy nagyobb, előreláthatóan 2020-ban induló űrállomás missziójára.

Kína egyelőre nem tett bejelentést arról, hogy mik a terveik Tienkung-2-vel.

A különböző űreszközökről származó alkatrészek viszonylag gyakran lépnek vissza az atmoszférába, többségük pedig pillanatok alatt elég. A Tienkung-1 esetében a probléma a mérete volt, illetve az, hogy kontrollálatlanul közeledett a felszín felé. Igaz, így sem jelentett komoly fenyegetést.

A Tienkung-2 elődjéhez hasonló méretű, az irányított megsemmisítéssel azonban minimálisra csökkenthető a lakott területbe történő becsapódás veszélye.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik