Tech

Így nézhet ki a következő űrállomás

Igazán futurisztikus elképzelésekkel érkezett a Gateway Alapítvány: Youtube-on fellelhető videójában bemutatja, hogyan is nézne ki az elképzelései szerint egy jövőbeli űrállomás, ahol az ISS nyugdíjba vonulása után lehetne mikrogravitációs kísérleteket végezni, felfedezőútra indulni a Holdra, vagy akár űrturistáskodni is az űr-Hiltonban. A Von Braun Forgó Űrállomás olyan, mintha egy sci-fi filmből lépett volna elő.

A Von Braun Forgó Űrállomás a Nemzetközi Űrállomás szupermodern utódja lehet lakókörlettel, saját gravitációs mezővel, és a lehetőséggel, hogy a fedélzetéről könnyebben megy majd akár a Hold, akár a Mars kolonizálása. Bár úgy hangzik, mint egy netflixes sci-fi forgatókönyve, a Gateway Alapítvány komolyan gondolja a dolgot – olyannyira, hogy éves tagságot ajánl az érdeklődőknek, akik a pénzükért cserében kedvezményesen vehetnek részt az alapítvány rendezvényein, folyamatosan kapnak információkat a projektről, és ha valaha megépül, még az űrállomáson is bérelhetnek maguknak helyet.

A forgó űrállomás ötlete nem a Gateway Alapítványtól származik, ezért is adták neki a Von Braun nevet: az 1950-es években a német-amerikai repülőgép-mérnök, Wernher von Braun állt elő az ötlettel, hogy egy ilyen elven működő űrhajóban lehetne mesterségesen gravitációt generálni. Igaz, ő a Marsra szánta a forgó űreszközt, a Gateway dolgozói pedig a Holdhoz küldenék, de ez már részletkérdés – az alapfeltevés von Brauntól származik. Az eredeti terveken persze azért kicsit másítottak a mérnökök, de

a forgással itt is a mesterséges gravitációt akarják előidézni.

Olyannyira, hogy az űrállomást nemcsak tudományos eszköznek, hanem az űrturizmus első állomásának is tekintik a tervezők: a videóban már egy Hilton űrmodul is megjelenik, ahol ugyanúgy gravitációs környezetben élhetnek a vendégek. Az alapítvány azt is megjegyzi, hogy az állomás tökéletes lépés lehet a Hold vagy a Mars kolonizálásához is.

Persze egy ilyen jellegű szerkezet megépítéséhez elképesztő mennyiségű pénzre lenne szükség – attól, hogy fizikailag lehetséges megcsinálni, még egyáltalán nem biztos, hogy el fog készülni. De a remény még megvan, hogy egyszer egy forgó űrállomásról nézzük a földkeltét, ahogy éppen felkészülünk a Marsra induló utunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik