Tech

Ez történt a Huawei-balhé első hetében

A csapból is a Huawei-ügye folyik, így nem meglepő, ha csak kapkodja a fejét a hírözönben. Összeszedtük egy cikkbe röviden az elmúlt hét történéseit a rövidhírek linkjeivel együtt.

Donald Trump amerikai elnök múlt hét szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről, ami széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

Vasárnap este robbant a hír, hogy Google-t birtokló Alphabet a feketelista hatására úgy határozott, hogy a Huawei által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert

Ennek nyomán nagy az értetlenség a Huawei-felhasználók közt azzal kapcsolatban, hogy akkor most mi is változik pontosan – a már megvásárolt és készleten lévő eszközök esetében ugyanis semmi. Ezt egy hosszú cikkben magyaráztuk meg.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

Hétfőn a keresőóriás után a világ vezető chipgyártói közül három: az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is azonnali hatállyal felfüggeszti üzleti megállapodásait a kínaiakkal.

Ezek után adott a kérdés, hogy a Microsoft mit fog lépni, hiszen a Huawei laptopjain is Windows fut. A redmondiak azóta sem fűztek hozzá semmit nyilvánosan az ügyhöz, de a Business Insider szerdán felfigyelt arra, hogy a Microsoft online boltjának kínálatából eltűntek a Huawei laptopok.

Kedden bemutatkoznak a Huawei almárkájaként működő Honor új csúcsmobiljai, a Honor 20 Pro és a Honor 20, de ahogy a gyártó is többször hangsúlyozta, ezt még nyugodtan választhatják a felhasználók, nem változik semmi, de az már kérdéses, lesz-e rá következő verziójú Android.

De még előtte kiderül, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium 90 napra felfüggeszti a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedések hatályba lépését a könnyebb átmenet érdekében.

Szerdán a GSMArena kiszúrta, hogy a Google frissítette azon mobilok listáját, amik az operációs rendszer hivatalos startja előtti béta programban tesztelhetik az Android Q-t, ezen eredetileg szerepelt a tavaly megjelent Huawei Mate 20 Pro is. Szerda óta viszont már nem. Ezért felmerül az aggodalom, hogy az Android Q megérkezik-e egyes Huaweijekre, de erről még nem adott hivatalos tájékoztatást a cég.

Szintén szerdán derül ki, hogy a mobiltelefok terén vezetőnek számító, brit ARM Holdings chipfejlesztő is felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huaweijel, ami különösen fájdalmas lépés a kínaiaknak, hiszen saját Kirin chipük is ARM-alapokra épül.

A héten több pletyka is végigment a Huawei saját operációs rendszeréről, amivel leváltanák az Androidot. A HongmengOS elvileg már jövőre elkészülhet.

Ám ahogy pénteken a kínai cég alapítója elárulja, ezt csak szükség esetén vetik be.

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik