Tech

Még több fontos cég bojkottálja a Huaweit

Tegnap este írtuk meg a Reutersre hivatkozva, hogy a Google több fontos üzleti kapcsolatot is felfüggeszt a kínai Huawei-jel, miután Donald Trump múlt héten elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről.

A The Verge információ szerint a keresőóriás után a világ vezető chipgyártói közül három, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is azonnali hatállyal felfüggeszti üzleti megállapodásait a kínaiakkal.

Ezek a cégek kulcsfontosságú szereplőnek számítanak a hardverpiacon, a Huawei például az Intel szerverchipjeit és processzorait építi saját laptopjaiba. A Qualcomm és a Broadcom mobiltelefonhoz gyárt chipeket, ez kevésbé fájdalmas a kínaiaknak, mivel már jó ideje házon belül fejlesztett Kirin processzorokat használják az okostelefonokban.

A gyártók a hardverkomponenseken felül kritikus szoftveres frissítéseket sem tesznek elérhetővé a továbbiakban a kínaiaknak.

A Bloomberg szerint a Huawei már előre készült a legrosszabbra, és körülbelül három hónapra elegendő chipet halmoztak fel, ami abban az esetben lehet elég, ha a nyomásgyakorlás átmeneti és elrettentő célzatú az USA részéről.

A Nikkei szerint a német Infineon Technologies chipgyártó, valamint az amerikai Micron Technology és Western Digital memóriachip-gyártók is felfüggesztették a szállítmányokat, és további tárgyalásokat terveznek a helyzettel kapcsolatban.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik