Tech

Újabb gyomros a Huawei mobiljainak

A mobiltelefok terén vezetőnek számító, brit ARM Holdings chipfejlesztő is felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel, ami különösen fájdalmas lépés a kínaiaknak. A BBC News jutott hozzá azokhoz a belsős levelezésekhez, amelyekben a vezetők arról tájékoztatják az alkalmazottakat, hogy minden aktív szerződést, támogatást és folyamatban lévő ügyletet bontsanak fel a kínai céggel az amerikaiak kereskedelmi tiltása miatt.

Ez azért érdekes fordulat, mert az ARM a japán SoftBank tulajdonában van, egyébként az Egyesült Királyságban székel. Viszont a belsős tájékoztatás szerint chipterveik „amerikai” eredetű technológiát is tartalmaznak.

Az ARM néhány architektúráját valóban Texasban, Austinban, San Joséban, Kaliforniában tervezi, így amerikai szabályozás alá eshetnek. A Huawei-nek ezután sokkal nehezebb lesz saját chipeket készítenie, lévén a Kirin processzor is ARM architektúrára épül, ezért licencdíjat is fizetnek.

Licencjogok nélkül azonban nem folytathatják tovább az ARM-alapú saját processzorok készítését, amiket a HiSilicon gyárt le számukra.

Az ARM a The Verge-nek adott válaszában megerősítette, hogy az amerikai rendeletben előírtaknak tesznek eleget. A Huawei is eljuttatta válaszát a portálhoz, miszerint sokra értékelik a partnereikkel való szoros kapcsolatot, de észrevették rajtuk a „politikai indíttatású döntések által gyakorolt nyomást”.

Azt nem tudni még pontosan, hogy az ARM elővigyázatosságból döntött így, vagy tanácsadói javaslatra válik a Huawei-től. Ha az utóbbi, akkor hamarosan várható, hogy más félvezetőgyártók is hasonlóképp cselekednek a beszállítók közül.

A Bloomberg értesülései szerint a Huawei 3-12 hónapra elegendő amerikai gyártású chipet halmozott fel vésztartalékként, ennyi ideig állnak rendelkezésére kulcsfontosságú komponensek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik