Tech

Kínában furcsa módszerrel gyógyítják a függőséget

A mélyagyi stimuláció (deep brain stimulation, DBS) az orvostudomány egy igencsak vitatott része, annyiból áll, hogy egy adott módszerrel nagy frekvenciájú elektromos áram segítségével bizonyos agyi területeket, központokat ingerlünk. Ez leggyakrabban egy agyba ültetett mikrochip segítségével zajlik, amellyel már sikerült komoly eredményeket elérni például a Parkinson-kór kezelésében,

ennek ellenére még mindig nem száz százalékosan biztonságos a módszer, és kísérleti stádiumban van.

Az agyra gyakorolt hatásait pontosan még nem értjük, ezért kockázatos a használata. Kínában mégis a depresszió, az Alzheimer- és Parkinson-kór kezelése mellett a függőségek gyógyítására is használják – legalább is a sanghaji Ruijin Kórházban sikeresen kezeltek egy férfit, aki metamfetaminfüggő volt, írja az Associated Press.

A függőségtől szenvedő beteg elmondása szerint igazi csodaszernek tűnik az agyimplantátum: “Ez az eszköz elég varázslatos. Ha úgy állítják be, boldog leszek tőle, ha meg máshogy, akkor ideges. Képes szabályozni a boldogságot, a haragot, vagy a gyászt is” – nyilatkozta az AP-nek.

Több esetben is próbálták már az országban gyógyítani az ópioidfüggőséget, de kevés sikerrel, az Egyesült Államokban ugyanígy kudarcba fulladtaka  DBS-es alkoholizmus-kezelések. Az agyimplantátumok használatának fontos kockázata az agyvérzés, a rohamok, fertőzések vagy személyiségváltozások megjelenése. Ráadásul több kutatás szerint még nem is tudjuk biztosan, hogyan alakul ki a függőség az agyban, ezért nem is lehet teljes biztonsággal kezelni a feltételezett útvonalak segítségével. Egyelőre csak néhány, állatokon végzett kutatás bizonyult sikeresnek – de ez még édeskevés ahhoz, hogy valódi következtetéseket lehessen levonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik