Tech esport

Ingyen bebarangolható a virtuális Notre-Dame

Hétfő este kigyulladt Európa egyik legjellegzetesebb és talán legfontosabb kulturális emléke, a Notre-Dame. Párizs ikonikus nagytemploma hatalmas lángoszloppal égett a város közepén, majd turisták és párizsiak ezrei vették videóra, ahogy a templom huszártornya megadja magát a hőnek és egyszerűen leborul. Egy nappal a tragédia után már rengeteg pénzt szedtek össze a Notre-Dame újraépítésére.

Majdnem egymilliárd dollárt, vagyis háromszáz milliárd forintot.

Csak érzékeltetetésként: tavaly Budapest teljes költségvetési bevétele 254 milliárd forint volt, a kiadásai pedig valamivel kevesebb, mint 380 milliárd forintot tettek ki.

Arról is írtunk korábban, hogy az építési munkálatokban sokat segíthetne a 2018-ban elhunyt Dr. Andrew Tallon művészettörténész és modellező ponttérképe, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Ám másik oldalról is segítség érkezhet a felújításhoz, méghozzá egy videojátékból: a Ubisoft 2014-es Assassins’s Creed: Unity játékának modellezőitől, amiben a székesegyházat is be lehet barangolni. Persze azt még nem tudni biztosra, hogy az építészek végül tényleg igényt tartanak-e rá, a lehetőség azonban adott.

Az viszont már egészen biztos, hogy a Ubisoft is bővíti azon sorát, akik pénzzel támogatják a rekonstrukciót. A franciaországi székhelyű játékfejlesztő-kiadó weboldalán jelentette be, hogy 500 ezer euróval (kb. 158 millió forint) járul hozzá az újjáépítéshez.

Ezen felül egy héten át ingyen beszerezhetővé teszik az Assassins’s Creed: Unity-t a PC-játékosok számára, amit bárki letöltheti innen, vagy a Ubisoft Store-ból.

A videojátékok olyan helyek felfedezését teszik lehetővé, amiket korábban elképzelni sem tudtunk volna. Reméljük, hogy ezzel az aprócska gesztussal mindenkinek lehetőséget adunk arra, hogy bebarangolhassa a monumentális építészeti remek virtuális mását.

olvasható a Ubisoft oldalán.

Kedd estére tisztábban láttunk azzal kapcsolatban, hogy mekkorák a károk, és egy kicsit mindenki fellélegezhetett, mert súlyosak ugyan, de messze nem annyira, mint amit az első képek alapján hinni lehetett. Leégett a tetőszerkezet nagy része, leomlott a huszártorony, de a boltíves mennyezet csak kevésbé sérült meg, és a struktúra is menthető. A műkincsek és kegytárgyak nagy részét sikerült kimenekíteni, de voltak festmények és ablakok, amelyek elpusztultak.

Notre-Dame: hol volt eddig ez a rengeteg pénz?
Rengeteg pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására, amiből kiderült, milyen iszonyatosan sok pénze van néhány európainak. De ha erre adnak, miért nem adnak másra is?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik