Tech esport

Meglepő helyről jöhet a segítség a Notre-Dame újjáépítéséhez

Hatalmas pusztítást végzett a tűz a Notre-Dame belsejében, a középkori alapokon álló templom tetőszerkezete hétfő este gyulladt ki, a lángokat megfeszített munkával sikerült eloltani. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete is. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök bejelentette később, hogy újjáépítik a székesegyházat, és már kedden adománygyűjtést kezdeményeztek.

Az ikonikus katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg hétfőn. Az építészeknek nem lesz egyszerű dolguk, mert sok referencia kell majd a pontossághoz. Arról is írtunk korábban, hogy a munkálatokban sokat segíthetne a 2018-ban elhunyt Dr. Andrew Tallon művészettörténész és modellező ponttérképe, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Ám másik oldalról is segítség érkezhet a felújításhoz, méghozzá egy videojátékból.

Aki játszott már a 2014-ben megjelent Assassins’s Creed:Unity-val, annak derenghet valami arról, hogy a játékban a székesegyházat is be lehet barangolni, amihez egy elképesztően részletes modellt készítettek a Ubisoft szakijai. Caroline Miousse pályadizájner két évig dolgozott csak azon, hogy a székesegyház minél pontosabb mása jelenhessen meg a szoftverben. A 3D-s modellhez nem csak fotókat dolgozott fel, de történészekkel is beszélgetett. Igaz, a játékbeli épület némileg eltér pár dologban a valóditól, de ettől függetlenül hasznos lehet a rekonstrukciós munkálatok során, írja a GPSWorld. A digitális tervezést nagyban megkönnyítheti majd az, hogy a szoftverben átlátható az épület kívül-belül.

Persze azt még nem tudni biztosra, hogy az építészek végül tényleg igényt tartanak-e rá, a lehetőség azonban adott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik