Tech

Az Apple is ad a pénzéből a Notre-Dame újjáépítésére

Csaknem egymilliárd dollár gyűlt már össze felajánlásokból a világ minden tájáról a tűzvészt szenvedett Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére, írja a Fox News. Emmanuel Macron francia elnök ötéves határidőt állapított meg a 12. századi katedrális helyreállításához. Stephane Bern kulturális örökségi képviselő szerdán a France-Infonak azt mondta, hogy eddig 880 millió euró (995 millió dollárt) gyűlt össze. A közreműködők közé tartozik többek közt a L’Oreal, a Chanel és Dior tulajdonosai, és sokan mások Franciaországból és a világból.

A nagy techcégek közül elsőként az Apple csatlakozott be. A cégvezér Tim Cook kedd reggel nyilvánította együttérzését a franciák és azok iránt, akik számára a székesegyház a reményt szimbolizálja. Hozzátette: az Apple is támogatja adománnyal a rekonstrukciót, hogy a Notre-Dame-ot a következő generációk is láthassák. Hogy pontosan mennyi összegre gondoltak, azt nem pontosította.

https://twitter.com/tim_cook/status/1118147856613818369

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfő este tűz ütött ki a Párizs belvárosában található Notre-Dame székesegyházban. A lángok órákig pusztították a középkori alapokon álló épületet, nem sokkal éjfél előtt derült ki, hogy a templom ugyan óriási károkat szenvedett. Többek között ledőlt az egyik tornya és beomlott a teteje is – de a szerkezete még megmenthető.

Ez a drónvideó megmutatja, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után
Látványosabb, mint bármelyik eddigi fotó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik