Tech

A NASA egyik legfontosabb projektjét kaszálhatják el

Második nagy projektjét lehetetleníti el a NASA-nak Donald Trump kormánya: a Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) a 2020-as évek közepén indult volna, és a közeli infravörös tartományban dolgozó űrtávcsőként szolgálta volna a világegyetem megismerését. Az eszközt a Hubble űrteleszkóp egyik utódjaként szánták, de nem kaptak rá Trumptól pénzügyi forrást egyáltalán.

A másik ilyen projekt a James Webb Űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST), amelynek fellövése már

évek óta pontosan ugyanezen okból kifolyólag csúszik. 

„A költségvetés javasolja a WFIRST missziót elhalasztását” – olvasható a CNet szerint az egyik költségvetést javasló dokumentumban. „A James Webb Űrteleszkóp csúszása és megnövekedett költségei miatt az adminisztráció nem képes egy újabb multimilliárdos űrtávcső fejlesztésével haladni.”

A James Webb teleszkóp jelenlegi legoptimistább kilövési dátuma 2021, a WFIRST pedig ez után indulna. A kettő között az a fő különbség, hogy a JWST a világűr egy adott, kisebb szeletére fókuszálna nagyon nagy részletességgel, míg a WFIRST szélesebb spektrumot ölelne fel, és ezt kutatná. A két eszköz kiegészíti egymást, és amikor a James Webb már a küldetése vége felé jár, egyfajta váltásként érkezne a WFIRST mellé.

James Webb űrtávcső – fotó: NASA

A terv az, hogy a WFIRST és a JWST is a földi infravörös zajától messze, mintegy másfél millió kilométerre fog állomásozni tőlünk. Előbbi tükre százszorosan múlja majd felül a Hubble és a James Webb űrtávcsövekéit, ami távoli galaxisok millióinak és szupernóva-robbanások ezreinek nagyléptékű infravörös felmérését teszi majd lehetővé. Ráadásul minél távolabb látunk az univerzumban, annál régebbi folyamatokat tudunk majd megfigyelni, és előbb-utóbb visszatekinthetünk a legelső csillagok és galaxisok kialakulásához. Emellett a megfigyelések

közelebb vihetnek minket a sötét anyag és sötét energia megismeréséhez.

A WFIRST az exobolygó-kutatásban is nagyon sokat segítene, méghozzá koronagráf segítségével, ami lehetővé teheti, hogy a távoli szuperföldekről is többet tudjunk meg.

A NASA még 2010-ben kiemelkedő projektjei közé helyezte a WFRIST-et, a kormány mégsem adott rá pénzt a költségvetésben. A NASA szerint nagyon nagy hiba lenne teljesen eltörölni a projektet, és egyelőre csak arról van szó, hogy a költségvetés miatt halasztják, de még ezt sem véglegesítették – így még az is előfordulhat, hogy mégis jut némi pénz a távcső fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik