Tech kékhalál

Tényleg le kell választania a pendrive-ot, mielőtt kihúzza?

Bár nem véletlenül van az USB-vel csatlakozó eszközökhöz egy olyan parancs, amellyel biztonságosan le lehet választani a kütyüt a laptopról vagy számítógépről - de tényleg fontos ez? Mi történik akkor, ha csak egyszerűen kihúzza a pendrive-ot, és nem vesződik a leválasztgatással? Szakértők szerint nagy valószínűséggel semmi, de a Macbookoknál érdemes azért vigyázni.

Kétféle ember van a világon: az egyik mindig szabályosan leválasztja a pendrive-ját a gépről, a másik pedig sosem. Előbbi azzal riogatja az utóbbit, hogy tönkremegy az adathordozó, ha nem szakszerűen történik a leválasztás, pedig szakértők szerint elég kicsi az esélye, hogy tényleg valami sérüljön rajta, legalább is akkor, ha nem találja el az ember azt a milliszekundumot, amikor kárt tehet benne.

Húzza, vagy ne húzza?

A Popular Science szakértőket kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha lázadó módon nem választja le az ember a pendrive-ját: a kutatók megegyeztek abban, hogy különbséget kell tenni a Mac és a Windows gépek között, de valószínűleg egyiknél sem fogunk visszafordíthatatlan hibát véteni. Nagy a valószínűsége annak, hogy a pendrive vagy külső adathordozó egészen egyszerűen leválik magától, és nem sérül rajta semmi.

Akkor akadhat egyedül probléma a nem szabályos leválasztással, ha éppen másolunk valamit. Ha ugyanis az eszköz a gépre másol, gyakran gyorsítótárban végzi azt el először: ez egy olyan átmeneti információtárolási módszer, amivel a laptop vagy számítógép a gyakran ismétlődő feladatsorokat végzi. A másolás így gyorsabb és hatékonyabb lesz, csakhogy még akkor is folyik, amikor a gép már jelezte felénk, hogy végzett. A háttérben még ilyenkor is zajlik az utómunka, és ha ekkor húzza ki a pendrive-ot a helyéről, már sérülhet a fájl, vagy akár az eszköz is.

 

Fotó: Thinkstock

Ez a folyamat azonban milliszekundumok alatt játszódik le, így elég kicsi a valószínűsége, hogy tényleg ekkor húzzuk ki a helyéről a külső adathordozót. Ráadásul a Windowst használó gépeknél ezt a gyorsítótárazást ki is lehet kapcsolni, a Mac-eknél viszont alapbeállítás, így az Apple gépeinél óvatosabban húzogassunk ki eszközöket. De még ezeknél is nagyon kicsi az esély arra, hogy eltalálja a másodpercnek azt a törtrészét, amikor baj lehet belőle.

A szabályos leválasztás ilyenkor jön képbe: a művelet figyelmezteti a gépet, hogy zárja rövidre a másolást, mert hamarosan leválasztják a pendrive-ot. A gép a gyorsítótár helyett azonnal másolni kezd, és biztosan nem történik gond.

Szétcsaphatja a pendrive-ot is, ha rosszkor húzza ki

Ha viszont mégis ilyen peches, és pont belenyúl a problémás időintervallumba, három dolog történhet. Vagy még így is megtörténik a másolás, és egyik fájlnak sem lesz semmi baja, vagy a másolt fájl sérül, és az eredeti érintetlen marad. A legrosszabb lehetőség az, hogy maga az adathordozó is sérül, mivel a rendszer metaadatai eltűnnek, és a meghajtó elfelejti, hol is keresse az adatokat.

Általánosságban azonban semmi baj nem fog történni, ha nem választja le mindig az USB-adathordozót – nagyon kicsi az esélye, hogy pont belezavar a másolásba, és tönkrevágja a pendrive-ot. Ha azonban mégis emiatt aggódik, az a pár kattintás már nem számít, inkább válassza le helyesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik