Tech kékhalál

Tényleg le kell választania a pendrive-ot, mielőtt kihúzza?

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 03. 11:00

Bár nem véletlenül van az USB-vel csatlakozó eszközökhöz egy olyan parancs, amellyel biztonságosan le lehet választani a kütyüt a laptopról vagy számítógépről - de tényleg fontos ez? Mi történik akkor, ha csak egyszerűen kihúzza a pendrive-ot, és nem vesződik a leválasztgatással? Szakértők szerint nagy valószínűséggel semmi, de a Macbookoknál érdemes azért vigyázni.
Korábban a témában:

Kétféle ember van a világon: az egyik mindig szabályosan leválasztja a pendrive-ját a gépről, a másik pedig sosem. Előbbi azzal riogatja az utóbbit, hogy tönkremegy az adathordozó, ha nem szakszerűen történik a leválasztás, pedig szakértők szerint elég kicsi az esélye, hogy tényleg valami sérüljön rajta, legalább is akkor, ha nem találja el az ember azt a milliszekundumot, amikor kárt tehet benne.

Húzza, vagy ne húzza?

A Popular Science szakértőket kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha lázadó módon nem választja le az ember a pendrive-ját: a kutatók megegyeztek abban, hogy különbséget kell tenni a Mac és a Windows gépek között, de valószínűleg egyiknél sem fogunk visszafordíthatatlan hibát véteni. Nagy a valószínűsége annak, hogy a pendrive vagy külső adathordozó egészen egyszerűen leválik magától, és nem sérül rajta semmi.

Akkor akadhat egyedül probléma a nem szabályos leválasztással, ha éppen másolunk valamit. Ha ugyanis az eszköz a gépre másol, gyakran gyorsítótárban végzi azt el először: ez egy olyan átmeneti információtárolási módszer, amivel a laptop vagy számítógép a gyakran ismétlődő feladatsorokat végzi. A másolás így gyorsabb és hatékonyabb lesz, csakhogy még akkor is folyik, amikor a gép már jelezte felénk, hogy végzett. A háttérben még ilyenkor is zajlik az utómunka, és ha ekkor húzza ki a pendrive-ot a helyéről, már sérülhet a fájl, vagy akár az eszköz is.

 

Laptop with pendrive, sd card, CD and portable hard drive. Concept of data storage.
Fotó: Thinkstock

Ez a folyamat azonban milliszekundumok alatt játszódik le, így elég kicsi a valószínűsége, hogy tényleg ekkor húzzuk ki a helyéről a külső adathordozót. Ráadásul a Windowst használó gépeknél ezt a gyorsítótárazást ki is lehet kapcsolni, a Mac-eknél viszont alapbeállítás, így az Apple gépeinél óvatosabban húzogassunk ki eszközöket. De még ezeknél is nagyon kicsi az esély arra, hogy eltalálja a másodpercnek azt a törtrészét, amikor baj lehet belőle.

A szabályos leválasztás ilyenkor jön képbe: a művelet figyelmezteti a gépet, hogy zárja rövidre a másolást, mert hamarosan leválasztják a pendrive-ot. A gép a gyorsítótár helyett azonnal másolni kezd, és biztosan nem történik gond.

Szétcsaphatja a pendrive-ot is, ha rosszkor húzza ki

Ha viszont mégis ilyen peches, és pont belenyúl a problémás időintervallumba, három dolog történhet. Vagy még így is megtörténik a másolás, és egyik fájlnak sem lesz semmi baja, vagy a másolt fájl sérül, és az eredeti érintetlen marad. A legrosszabb lehetőség az, hogy maga az adathordozó is sérül, mivel a rendszer metaadatai eltűnnek, és a meghajtó elfelejti, hol is keresse az adatokat.

Általánosságban azonban semmi baj nem fog történni, ha nem választja le mindig az USB-adathordozót – nagyon kicsi az esélye, hogy pont belezavar a másolásba, és tönkrevágja a pendrive-ot. Ha azonban mégis emiatt aggódik, az a pár kattintás már nem számít, inkább válassza le helyesen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.