Tech hardverteszt

Ez a kütyü lehet az okostelefonod legnagyobb barátja

A Feiyutech Vimble 2 a gyártó második, némileg finomhangolt próbálkozása, amivel a DJI Osmo és a Zhyiun Smooth Q stabilizátoroknak igyekszik konkurenciát állítani. A kiegészítő sok telefonnal elboldogul, legalább három stabilizáló móddal rendelkezik, akár power bankként is funkcionál, és persze zoomol, illetve fényképez ha kell - mindezt 27 000 forint ellenében. A RendeljKínait csapata letesztelte, hogy mindez elég-e a trónfosztáshoz.

KICSOMAGOLÁS

A műszaki termékek gyártói szeretik igényes csomagolásba rejteni a termékeiket, egyrészt, mert ez a divat, másrészt a megfelelő körítés még a beltartalmat is képes pozitívabb színben feltüntetni. Ez hatványozottan igaz a stabilizátorokra, hiszen szinte minden gimbal egy El Mariachi-féle mini „gitártokban” érkezik: ebben található az USB kábel, a csuklópánt, a tripod és a fejtágító füzet, amiket így mindig magunkkal is vihetünk. Amit sajnálunk, hogy a Feiyutech Vimble 2 kemény tokja nem kapott olyan vállra akasztható pántot, mint amilyennel a Zhiyun Smooth Q esetében találkozhattunk.

Nemcsak csomagolás, tok is egyben – Forrás: RendeljKínait

A tesztalanyunkat elég jó minőségű anyagokból rakták össze, az alján pedig egy szabvány állványrögzítő portot találhatunk. A fej kihúzható, a Vimble 2 ilyenkor szelfibotként funkcionál. A telefonunkat puha szivacs védi, bár a kelleténél idegesítőbb módon kell széthúzni a fejet, ami 4 és 5,5 colos között mindenféle méretű készüléket képes fogadni – mondjuk ma ez már nem elég, hiszen 6 colos, illetve ennél nagyobb mobilokat is piacra dobnak a gyártók, és ezek bizony nem fognak beleférni a tartóba.

Bár eleinte nem tűnt fel, csak a tényleges használat alatt, de a vezérlőpanel gombjai eléggé közel kerültek egymáshoz, így számunkra kényelmetlenné vált a folyamatos használat, mindig kényszert éreztünk rá, hogy két kézzel tartsuk a nyelet. Ez azért is furcsa, mert átlagosnak mondható kézmérettel rendelkezünk, ráadásul ahhoz, hogy a ravaszt elérjük, a nyelet feljebb kellett fognunk, ilyenkor viszont a fronton elhelyezkedő fényképezés gomb elérése vált kényelmetlenné.

A gombok elhelyezkedése lehetne jobb – Forrás: RendeljKínait

TESZTÜZEM

Kezdésnek három szót kell megjegyezni: pan, tilt és roll. A szakkifejezések a filmes szakmából származnak, és a különböző tengelyeket jelentik. A pan a száron lévő szervomotor tengelye, ezzel fordul el a teljes felépítmény a nyél körül, a függőleges tengely mentén. A tilt a telefonkeret billentéséért felelős darab, míg a roll a vízszintes elfordulást kezeli, ilyenkor kerül a mobilunk fekvő helyzetből állóba.

A fentiekkel szoros kapcsolatban állnak a működési módok, amik között a nyél középső gombjának egyszeri, illetve dupla megnyomásával tudunk váltogatni, de ezt mutatja a kar állapotjelző LED-je is.

A fentiek alapján három különböző lehetőségünk van:

  • Pan mode: a legalsó szervomotor úgy mozgatja a felépítményt, ahogy a csuklónkat fordítjuk, vagyis részlegesen követi a témát
  • Lock mode: csak a vízszintes irányt tartja a gimbal, ki tudjuk húzni a témát a képből
  • Follow mode: a pan és a tilt motorok dolgoznak és az eszköz nemcsak a kezünk oldalfordulását, de a döntését – vagyis a fel-le irányt – is követi

A fentiek a videóban látszanak a leginkább, lényegük a különböző helyzetekhez való alkalmazkodás. Minden módba bele tudunk nyúlni a legfelső gombbal, ami egy joystick, és hüvelykujjunk mozgását követi. Bonyolultnak hangzik, de a valóságban rém egyszerű, ahogy a fényképezés és a videókészítés is, ezt a legalsó, piros pöttyel jelölt kapcsoló rövidebb és hosszabb megnyomásával tehetjük meg.

Viszont itt kezdődnek a gondok, ugyanis míg a módvezérlés egy hardveres dolog, addig a fényképezés, a videó készítés és az oldalcsúszkával való zoomolás Bluetooth kapcsolatot igényel a stabilizátor és a telefon között. Ehhez le kell töltenünk a Vicool applikációt, ami a Google Play áruházban a dicsőséges 1,9-es összpontszámot „harácsolta össze”, tehát sejtettük, hogy lesz vele némi birkózás.

Az applikáció messze van a tökéletestől – Forrás: RendeljKínait

A kéthetes tesztüzem alatt ugyan frissült az alkalmazás, ami javított a helyzeten, tehát mi a június 14. utáni állapotokról, az 1.0.14-es szoftververzióról tudunk beszámolni. Nem kell nagy dolgokat várni, az applikáció felépítésénél a mérnökök nem erőltették meg magukat. Egyszerű felület, ahol az alapparamétereket állíthatjuk be, de pont az átláthatóságban rejlik a könnyű kezelhetőség sava-borsa.

Az kameraképernyőn bal oldalt láthatjuk a működési módokat, a jobbon pedig a finomhangolásért felelős ikonokat. A bal alsó a beállítások, ahol részletekbe menően konfigurálható minden, a motorerőtől a dőlésszögig. Alatta az ujjunkkal görgethetjük a videó, a fotó, a panoráma és time-lapse lehetőségeket, illetve különböző szűrőket tehetünk a képre. A szoftver kikapcsolt és bekapcsolt állapota között csak annyi a különbség, hogy előbbiben a fotóalbumot, utóbbiban a speciális módokat mutatja az oldalmenü.

Ezek lehetnek arc és objektumkövetés, ami elég véleményesen működik. A stabilizátor valamennyire képes követi a tárgyakat, de a gyors mozgásokat nagyon nehéz vele tartani, ráadásul sokszor elveszti a célt – a trükk egyébként a távolság: minél közelebb vagyunk, annál nehezebb a gimbal dolga.

És akkor jöjjön a lényeg, hogyan stabilizál a szerkezet: a 1080p felbontású videó EIS, DIS és egyéb technikák nélkül készült, ilyeneket ugyanis a teszthez használt Xiaomi Redmi Note 4 nem tud. A kézmozgást nagyon szépen kisimítja a gimbal, de valójában az összes ilyen kütyü ugyanígy megteszi. Talán a Zhyiun Smooth Q ezt egy picit jobban csinálta, de nagyon kicsi a különbség.

Rengeteg egyéb, hasznos dolgot is tud még a Vimble 2: ilyen például az átfordulás, bár ezt nem teljesen úgy végzi, ahogy azt elképzeljük. Megfordítja ugyan a telefont vízszintesről vízszintesre, de állóra nem, ezt kézzel kell átbillentenünk – a Zhiyun például ezt is automatán tudja. Szintén jópofa a selfie mód, mikor a nyelet kihúzzuk, de a Vimble 2 elég nehéz, 428 gramm, erre jön rá a maximum 200 grammos telefon, ami egy erőkar végén ül, így hosszútávon elég fárasztó tartani a súlyt.

Az akkumulátor nagyjából 4-5 óra működést tesz lehetővé,

és legalább két óra feltölteni, de sokkal nagyobb poén az, hogy a kütyüt power bankként is használhatjuk. Persze ez nem kötelező, de vészhelyzetben jól jöhet, bár ez csökkenti az üzemidőt.

ÖSSZEGZÉS

A Feiyutech Vimble 2 egy nagyon érdekes termék a szó technikai értelmében. Egy csomó jópofa és hasznos funkciója van, használhatjuk tripod állványként, selfie botként, átfordíthatjuk a telefont vízszintesből függőlegesbe, power bankként is működik, szóval tényleg innovatív kütyü, és még az alap gimbal funkciókat is remekül ellátja.

Valahogy mégis kiforratlannak éreztük, főleg a szoftveres rész miatt. A Vicoollal akadtak stabilitási gondok, a tárgy és arckövetés inkább csak jól hangzó marketingfogás, de a legnagyobb baj, hogy sokszor kényelmetlen használni – ha választanunk kellene, inkább a Zhyiun Smooth Q-t vinnénk haza.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik