Tech tesztlabor

Tabletteszt: kellemes meglepetést okozott a kínai péklapát

A Chuwi Hi9 az alapvetően műszaki eszközök gyártásáról ismert kínai Chuwi legújabb, közepes méretű tabletje. Érdekes kütyüről van szó, hiszen még az épp hogy hordozható, de kifejezetten nagy kijelzővel rendelkező – 8,4 colos – táblagépről van szó, amit PowerVR GPU és egy MTK8173-as processzor egészít ki. Az egyáltalán nem rossz hardverhez pedig jutányos, 55 000 forintos ár társul - ezt a tabletet tesztelte le a RendeljKínait csapata.

KICSOMAGOLÁS

Amikor megláttuk a dobozt, egyből Faházi János legendás asztaliteniszező jutott eszünkbe, aki nagyjából a létező összes tárggyal tud pingpongozni, amit a kezébe adnak. Ezzel a nagy trepnivel – amit a Chuwinál csomagolásnak hívnak – is biztosan remek partikat játszana. Már a Lenovo Tab 4 8 Plus sem volt kicsi, de a Chuwi Hi9 még ehhez képest is óriási, pedig csak egy 8,4 col képátlójú eszközről beszélünk.

Masszív csomagolás, de a termék se kutya – Forrás: RendeljKínait

Ennek az egyik oka a masszív káva, ami körbeveszi a kijelzőt, egyáltalán nem mondható karcsúnak, sőt kifejezetten testes.

Ennél viszont sokkal érdekesebb a felső, lepattintható káva, ami a lényeget rejti: duális SIM bemenet, mellette pedig a microSD kártyafoglalat, vagyis a mező közepén is lesz internetünk, ha úgy akarjuk. Jobb oldalt felül helyezkednek el a vezérlőgombok, ami nem a legszerencsésebb, például a képernyőkép mentéséhez egyszerre kell megnyomni két egymáshoz nagyon közel eső gombot, ami elég  macerás.

Vékonynak nehezen nevezhető – Forrás: RendeljKínait

A minőség ugyanakkor teljesen rendben van: nem recseg, nem ropog, csavarodásnak nyoma sincs, a gombok nem lötyögnek, tisztességesen összerakták a Chuwi Hi9-et. Van jack és a micro USB port is – előbbit mi egyáltalán nem bánjuk, utóbbi pedig minden „háztartás” esszenciális eleme, nagyjából 10 éve.

TESZTÜZEM

Amilyen középszerűen néz ki a Chuwi Hi9, úgy okozott újabb és újabb meglepetéseket a teszt során. Volt már néhány tisztességes tablet a kezünkben, gondoljunk csak a Teclast T10-re vagy az Alldocube Freer X9-re, de általánosságban az volt a véleményünk, hogy a minőség javulásával az áruk is arányosan kúszott felfelé, ráadásul mindegyikből hiányzott valami.

Nyilván a Chuwi Hi9 esetében is lehet találni gyenge pontot, de amióta kijöttek a tabletekhez illő SoC-ok  – vagyis azok a lapkák, amikre egy teljes rendszert lefedő áramköri elemeket tokoznak -, valahogy sokkal jobbak ezek a készülékek. A processzor egy MTK8173, a videó megjelenítésért pedig egy PoverVR GX 6250 felel, amik meglepően jól kiegészítik egymást. Antutuban 97500 pontot hoznak, GFX Bench T-REX tesztjén pedig 23 FPS-t produkált, ami teljesen rendben van, ha mellé tesszük a 4 GB RAM-ot és a 64 GB háttértárat is. Ez utóbbi sebességével szokták még az összképet elrontani, lásd Onda V10 Pro, de itt ez is rendben van, hozza a – 150/100 MB/s olvasás-írás – kötelezőt.

Forrás: RendeljKínait

Ezeket az eredményeket ráadásul úgy produkálták a chipek, hogy egy 2560×1600 pixeles, hatalmas, 8,4 inch-es IPS kijelzőt kell meghajtaniuk – korábban fogadni mertünk volna, hogy ez a felbontás képregénnyé silányítja a megjelenítést. Ehhez képest meglepően gördülékeny a rendszer, még a játékokkal is jól elboldogul, annak ellenére, hogy szerintünk fölösleges egy ekkora felbontású kijelző egy tabletnek.

Fogást is leginkább a megjelenítő kapcsán lehet találni, különösen akkor, ha mellé tesszük a Lenovo Tab 4 8 Plust: a Chuwi Hi9 színhűségben, de különösen fényerőben marad el konkurensétől. A felület ráadásul csillog, szóval ne ezzel üljünk ki vakító napsütésbe e-bookot olvasni. A betekintési szög viszont príma, így

akár ketten is nézhetünk rajta filmeket.

A másik a kezelés érzékenysége, kicsit tapadós ez a laminált felület, ezért a görgetés nem annyira egyenletes, mint a drágább termékeken, de azok nem is 54 000 forintba kerülnek. Ellenben ez kifejezetten zavaró tud lenni az olyan, gyors reakciót igénylő játékoknál, mint például az Injustice 2.

Az eredetileg Android 7.0-val hirdetett tablet 8.0 Oreóra váltott, mire elért hozzánk, és még erre is jöttek frissítések, amikor bekapcsoltuk. Ezt leszámítva sallangmentes, szűz Androidot kapunk, vírusmentesen.

A szenzor és a bővítő tárhely egy tablethez képest bőséges, különösen úgy, hogy ez egy alsó-középkategóriás eszköz. Duális, ac szabványú WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, kettős SIM kártya foglalat, 128 GB-os kártyát is kezelő micro SD kártyabővítési lehetőség. Ez egyben azt is jelenti, hogy navigálásra és netezésre is tökéletesen alkalmas a Chuwi Hi9, ami nagyon ritka a 200 dolláros szegmensben.

A tablet már Oreóval a fedélzeten érkezett Magyarországra – Forrás RendeljKínait

A durung kinézetnek vannak egyértelmű erényei is, például az 5000 milliamperórás akkumulátor. Ennek kipróbálására én nem igazán szeretem a szintetikus teszteket, helyette sorozatokat szoktunk nézni és netezni, mert ez adja vissza a valós felhasználás sava-borsát. Egy netflixes  Jessica Jones rész alatt nagyjából 7%-ot merült, ez 50 perc, vagyis durván 12 órát lehet rajta filmezni, ami bőséges időtartam. A hanggal viszont eljátszották azt a trükköt, amit a nem prémium gyártók szoktak:

nem túl hangos, így nem is recseg, összességében korrekt, de halk.

Bár a kamera nem kardinális kérdés egy tablet esetében, azért egyik gyártó sem meri kihagyni. Így a Chuwi Hi9 is kapott egy 5 Megapixeles hátsó és egy 2 Megapixeles front egységet. Szerintünk mindenki könnyedén kitalálja, hogy milyen képeket készít: ha lefényképezünk vele egy almát, tudjuk, hogy az nem egy banán, de ennél tovább nem terjed a tudása. A bolt nyitvatartása viszont ezeken a képeken is látszani fog, tehát szükségmegoldásként tökéletesen használható.

ÖSSZEGZÉS

A jellegtelen kinézet becsapós: kifejezetten jó tablet lett a Chuwi Hi9. A kijelző alacsony fényerejét és a picit kelletlen laminált felület reakcióját leszámítva kellemeset csalódtunk. A kategóriája minden részegységében ott van a szeren: gyors processzor, hosszú üzemidő, sok háttértár és memória, SIM kártya bemenet és GPS, sőt még játszani is lehet rajta, annak ellenére, hogy

a 2560×1600 pixeles felbontás meglehetősen felesleges.

Bónuszként Android 8.0 fut rajta, ami kirívóan ritka ebben az árszegmensben. Akit a jellegtelen külső nem zavar, nyugodtan vegye meg, 55 000 forint körül, ez most az egyik „best buy”. Aki pedig valamelyik másik Chuwi termékre ácsingózik, az erre a linkre kattintson.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik