Tech tesztlabor

Ez a kínai kütyü lehet a tévéje legjobb barátja

A H96 Max TV box tesztelése során meglepődtünk, hogy végre egy BD50 képes lejátszó lapul a burkolat alatt. Az Android alapú eszközök sokat fejlődtek az utóbbi időben, az alacsony ár mellé párosított tudás pedig versenyképes alternatívát kínál azoknak, akik a beépített buta lejátszónál többre vágynak. Nézzük meg, hogy a 20 000 forintos kütyüről mit derített ki a RendeljKínait csapata.  

KICSOMAGOLÁS

A H96 Max TV box nem a megszokott, apró csomagolásban érkezett, hanem egy nagy, vaskos fekete kartonban. Valószínűleg egy kőműves szakmából igazolt dizájner alkotta meg a terveket, és vitte végig a cégen, így az esztétika másodlagos szerepet töltött be, sokkal inkább a téglatest lett a jellemző forma.

Minden, ami kell – Forrás: RendeljKínait

A kiegészítők mennyisége korrekt, hiszen kapunk HDMI kábelt, valamint egy remekül használható távirányítót, mi viszont a 4 USB portnak (3 db USB 2.0 és 1 db USB 3.0) örültünk igazán, hiszen

így gond nélkül „építhetünk” HTPC-t a H96 Max-ból.

A fedlap mókás grafikát kapott, bár a mi ízlésünknek szerint ez inkább a gyerekszobába illik, mintsem a nappaliba. Éppen ezért a kütyü valószínűleg rejtve fogja szolgálni a legtöbb tulajdonosát – a fura dizájn persze nagy hátrányt nem jelent, de sejthető, hogy a dobozt tervező kolléga munkálkodott ezen is.

A dizájnon lehet volna még gondolkodni – Forrás: RendeljKínait

A csatlakozók száma bőséges, az imént említett USB-k mellett találunk még SPDIF és analóg videó kimenetet, HDMI-t, a kábeles internethez szükséges aljzatot, illetve tápegység csatlakozót, az SD/MMC olvasó pedig már csak hab a tortán. Az előlapon pedig egy – sokak által gyűlölt – mini kijelző kapott helyet, amiről a fontosabb adatokat tudjuk leolvasni.

TESZTÜZEM

A H96 Max TV box egyik óriási előnye a konkurenciához képest a 4 GB RAM, ami lehetővé teszi a meglehetősen méretes BD50 fájlok lejátszását, hiszen a KODI médialejátszó szerint mindössze 20% környékén van a kihasználtsága. Az Android 7.1-es rendszer elég jól optimalizált, a háttérben semmi nem fogyasztja jelentősen a memóriát. Ellenben a CPU magas terhelésen üzemel, ezért nem elképzelhetetlen, hogy néhány magas bitrátás film esetén „frame drop” jelenségbe futunk lejátszás közben.

De most, hogy így a közepébe vágtunk, a tesztkörnyezetről is írnánk picit: 720p TV, 720p DLP projektor és 1080p monitor szolgált megjelenítőként, a filmeket pedig hálózaton keresztül játszotta le a gép, egy olcsó kis Zyxel NSA320-ról, tehát jól látható, hogy nem kell erőművet építeni egy zajtalan, otthoni rendszerhez.

Csatlakozókkal jól el vagyunk látva – Forrás: RendeljKínait

A beállítás rendkívül egyszerű, a boxot csatlakoztatjuk a megjelenítőhöz, majd 4-5 egyszerű lépés után a kezdőképernyőn találjuk magunkat. Üdvözlendő, hogy minden fontos programot előre telepítve várja a felhasználót, így nem kell bejelentkezni a Google fiókunkba – ez plusz pont. A KODI szerintünk mindenre alkalmas, amire manapság szüksége lehet egy filmeket, avagy sorozatokat néző delikvensnek, így nem is keresgéltünk tovább lejátszó oldalon.

A hálózat beállítása egyszerű, a tápegység csatlakoztatása után 2-3 perccel már a gyűjteményünkben szörföztünk néznivaló után kutatva.

Filmek frontján főleg BD Remux anyagokat szoktunk nézni, azaz magas bitrátájú biztonsági mentéseket, ahogy azt a bevezetőben is említettük. A 1080p sorozatok manapság egyik lejátszónak sem jelentenek problémát, ezeket jobbára egy jól beállított WiFi hálózaton keresztül is képes lejátszani a kiválasztott Androidos egység. Arra viszont mindenki figyeljen oda, hogy a 2A tápegység nem feltétlen a merevlemez legnagyobb barátja, ezért érdemes külön tápot adni neki, ha nem hálózaton tároljuk az anyagainkat.

Működés közben – Forrás: RendeljKínait

A H96 Max-ban található RK3328 SoC 4 magos, fürge jószág, így a YouTube videók lejátszása nem okoz neki gondot, ahogy a böngészés sem. Nálunk egy billentyűzet és egy egér került rá, és ezek mellett a távirányító is használható maradt, tehát semmilyen kényelmi funkcióról nem kell lemondanunk.

Vezeték nélküli kapcsolatokban szintén sincs hiány, a WiFi 2,4 és 5 GHz-es sávokon – ac – is működik, valamint kapunk 4.0-s Bluetooth szabványt is. A Netflix-et előre telepítették a gépre, az HBO GO, UPC Horizon Go, Digionline és Vidanet Movie pedig könnyedén installálható a Play Store-ból.

ÖSSZEGZÉS

Sajnos a rendkívül magas amerikai dollár árfolyam miatt 20 000 Ft-ba kerül a H96 Max, és ebben az árkategóriában már bőven van választék (itt elérhetők az Androidos TV boxok), de a 64 GB ROM és a 4 GB RAM erős érv mellette. Pozitívum a 4 db USB, amiből az egyik 3.0-s, de örülhetünk az 5 GHz-es WiFi-nek is, ráadásul ezen az áron, ilyen felszereltséggel nem sok konkurens kínál termékeket.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik