Tech

Várady: Ha ennyi adat egy kézbe kerül, abból nem sülhet ki semmi jó

Mark Zuckerberget múlt héten két napon át is faggatták az amerikai kongresszus képviselői minden idők legnagyobb adatbotrányával kapcsolatban, melynek keretében több mint 70 millió ember adatai kerültek politikai elemző cégek kezébe, ezzel pedig befolyásolták az EU-ból való kilépésről szóló brit referendumot, azaz a brexit-szavazást, ahogy a 2016-os amerikai elnökválasztást is.

Szerintem nem szabad túl nagyra nőni. Nem egészséges szituáció, ha egy szolgáltatáson ilyen irgalmatlan mennyiségű információ megy keresztül, miközben ezer más technikai lehetőség lenne

– nyilatkozta Várady Zsolt, az egykori iWiW közösségi oldal alapítója a wmn.hu-nak.

Szerinte a Cambridge Analytica körüli botrány épp annak a jele, hogy elindult egy önszabályozó folyamat.

Ha Zuckerberg sem tudja megvédeni az adatait a Facebooktól, akkor ki?
Saját gyermekétől nem tudja megvédeni magát, akkor mit mondjanak a mezei felhasználók?

Ha ennyi adat kerül egy kézbe, abból nem sülhet ki semmi jó. De tény, hogy amikor 22 évesekkel beszélgettem, és megkérdeztem tőlük, nem zavarja-e őket, hogyha az egyikük feltesz egy közös fotót a Facebookra valamelyik buliról, akkor egy alkalmazás kielemzi azt, felismeri az arcukat, és legközelebb megmondja, hol tudnának szűk farmert varratni maguknak; ők pedig azt mondták, ha jó szolgáltatást kapnak cserébe, akkor semmi gond, mert megspórolt nekik húsz percet.

Neki ez azt sugallja, hogy újra kellene gondolni, hogyan kommunikálunk és mit, hogyan és mivel szólítjuk meg az embereket.

Mint elmondta, az iWiW esetében is nagyon hasonló folyamat zajlott le, ugyanúgy egy “garázsból” indult projekt volt, hasonlóan fiatalok voltak, mint Zuckerberg a Facebook indulásakor – mégis úgy véli, a Facebook alapítója sokkal keményebb volt, mint ő.

Azért elég hamar felmértük a felelősségét annak, hogy sok emberhez eljutunk. Viszont ahogy nőttünk, a technikai lehetőségeink egyre szűkültek.

Ez látszódik most a Facebookon: ahogy küzdenek az álhírekkel, a kamuprofilokkal, vagy csak az appok jogosultságaival, melyek által teljes profilt tudnak létrehozni cégek a felhasználók adataiból.

Facebook és az iWiW magyarországi részesedése 2009-2014 Forrás: StatCounter/Wikipedia

Azon kérdésre, hogy felismerték-e már akkor, hogy maga az oldal mekkora felelősséggel jár, és mekkora hatalmat ad nekik, Várady úgy felelt:

Azt, hogy felelősséggel jár, éreztük, de hogy pontosan milyennel, azt nem tudtuk. A hatalom kérdése nagyon halványan felderengett, mert már akkor is születtek cikkek arról, hogy egy jól működő közösségi oldal politikai célokra is felhasználható, de ezt a hatalmat akkor még egyáltalán nem érzékeltük, és nem befolyásolta a döntéseinket.

Mint hozzáteszi az ügyben is fontos kulcsmondatot:

A kérdés ugyanis ilyenkor az: lehet-e személyes adatokat úgy tárolni, hogy soha senki ne férjen hozzá. A válasz pedig, hogy természetesen nem, valaki mindig láthatja.

Az iWiW 16 éve indult, Magyarország legnépszerűbb közösségi oldala volt 4,7 millió regisztrált felhasználóval, aztán jött a Facebook és a lájk gomb, 2010-11-ben el is nyomta a magyar konkurenst, így azt 2014-ben be kellett zárni.

Kiemelt fotó:  Jaap Arriens/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik