Tech

Hét napig bárki hozzászólhat a Facebook működéséhez

Meghallgatja több mint kétmilliárdnyi felhasználóját a Facebook, és ez alapján készít új, mindenkinek megfelelő szabályzatot és felhasználási feltételeket.

A Facebook minden idők legnagyobb adatbotrányára reagálva előbb új adatvédelmi felületet készített, majd ahogy előre jelezték, április 4-én közzétette az új felhasználási feltételeket és adatkezelési szabályzatot is.

Mint közleményükben írták a cél az volt, hogy:

  • egyszerűen, az átlagemberek számára is érthetően leírják, a cég hogyan használja fel a felhasználók adatait a Facebookon, a Messengeren és az Instagramon. Ezen felületeken egységes a szabályzat.
  • az új szolgáltatások terén, mint amilyen a facebookos Vatera, azaz a Piactér, és az Élő Videók esetén is egyértelművé tették, milyen adatokat kezel a Facebook – ezek ugyanis az előző szabályzat létrejöttekor még nem léteztek.
  • a felhasználók a mobileszközökről gyűjtött adatok köréről és módjáról is tájékozódhatnak.
  • az új szabályzat elérhető lesz lokalizált verziókban, így magyarul is: ezen az oldalon tudjuk elolvasni.

Mint hangsúlyozták, az új feltételek és szabályzat nem jelenti, hogy Zuckerberg birodalma újabb felhasználói adatok gyűjtésére, felhasználására, megosztására kérne jogosultságot, ezen paraméterek nem változtak meg a három éve közölt és mostanáig érvényes szerződés óta.

Ahogy az adatvédelmi beállításainkat sem kell újra testreszabni, ez marad a régiben.

Az átdolgozott szabályzat megjelenése utánihét napban a Facebook várja a felhasználók visszajelzéseit is: magyarul ezen a felületen írhatunk, ha kérdésünk, javaslatunk vagy észrevételünk van.

A szabályzat végleges verzióját a visszajelzések feldolgozása után teszik közzé. Ekkor kell majd újra rányomnunk, hogy elfogadjuk-e vagy sem.

A botrány előzményei:

Kiemelt fotó: Mladen Antonov/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik