Mobil

NMHH: megvan, hogyan jutottak a csalók a magyarok telefonszámaihoz

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, gyanús külföldi hívások lepték el Magyarországot, mindhárom hazai szolgáltató ügyfelei érintettek voltak a wangiri csaláshullámban.

A 24.hu gyűjtése szerint az alábbi telefonszámokról keresték az embereket:

  • +7 904 7298119 (orosz),
  • +256 205 441471 (ugandai),
  • +257 72335470 (burundi),
  • +1473 5077192 (grenadai),
  • +685 7215423 (szamoai),
  • +236 77800656 (közép-afrikai),
  • +382 682239669 (montenegrói),
  • +883 100294160 (882/883 ITU nemzetközi).
Fura külföldi telefonszámról keresték? Ne hívja vissza!
Ugandai, burundi, orosz, közép-afrikai, szamoai számról hívták? Nincs vele egyedül! Számítógépes csaláshullám érte el hazánkat, mutatjuk, mi történt, és mit tud ellene tenni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most megerősítette a korábban írtakat: belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Mint közölték, a hatóságokhoz és a mobilszolgáltatókhoz is számos panasz érkezett az elmúlt napokban külföldi számról indított rejtélyes telefonhívásokról, elsősorban ugandai, orosz, cseh vagy lengyelország-előhívószámmal jelzett hívást a telefonjuk, de volt példa Burundiból, Grenadából, Szamoából, Ausztriából és Romániából érkező hívásra is.

Mint írták, ezek a wangiri csaláshullámok bizonyos időközönként felütik fejüket, vissza-vissza térnek a gyanútlan fogyasztók megtévesztésére, az egyetlen fontos dolog, hogy a bizonytalan eredetű külföldi hívásokat és SMS-eket hagyjuk figyelmen kívül.

Többen érdeklődtek az NMHH-nál azzal kapcsolatban is, hogy vajon hogyan jutott a rejtélyes hívó birtokába a számuk, amikor azt nem adták meg, vagy egyenesen titkos. A telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A hazai szolgáltatók folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, valamint az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat, hogy azok ne is legyenek visszahívhatók.

A hatályos jogszabályok és műszaki feltételek mentén igyekeznek minimalizálni a szolgáltatók a kockázatokat, de sajnálatos módon a csalások folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb variációkban bukkannak fel, így a legfontosabb dolog az óvatos és körültekintő fogyasztói magatartás.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik