Mobil
Businessman using digital tablet computer with modern mobile phone. New technologies for success workflow concept.

NMHH: megvan, hogyan jutottak a csalók a magyarok telefonszámaihoz

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2018. 04. 17. 17:05

Korábban a témában:

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, gyanús külföldi hívások lepték el Magyarországot, mindhárom hazai szolgáltató ügyfelei érintettek voltak a wangiri csaláshullámban.

A 24.hu gyűjtése szerint az alábbi telefonszámokról keresték az embereket:

  • +7 904 7298119 (orosz),
  • +256 205 441471 (ugandai),
  • +257 72335470 (burundi),
  • +1473 5077192 (grenadai),
  • +685 7215423 (szamoai),
  • +236 77800656 (közép-afrikai),
  • +382 682239669 (montenegrói),
  • +883 100294160 (882/883 ITU nemzetközi).
Woman with cell phone
Fura külföldi telefonszámról keresték? Ne hívja vissza!
Ugandai, burundi, orosz, közép-afrikai, szamoai számról hívták? Nincs vele egyedül! Számítógépes csaláshullám érte el hazánkat, mutatjuk, mi történt, és mit tud ellene tenni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most megerősítette a korábban írtakat: belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Mint közölték, a hatóságokhoz és a mobilszolgáltatókhoz is számos panasz érkezett az elmúlt napokban külföldi számról indított rejtélyes telefonhívásokról, elsősorban ugandai, orosz, cseh vagy lengyelország-előhívószámmal jelzett hívást a telefonjuk, de volt példa Burundiból, Grenadából, Szamoából, Ausztriából és Romániából érkező hívásra is.

Mint írták, ezek a wangiri csaláshullámok bizonyos időközönként felütik fejüket, vissza-vissza térnek a gyanútlan fogyasztók megtévesztésére, az egyetlen fontos dolog, hogy a bizonytalan eredetű külföldi hívásokat és SMS-eket hagyjuk figyelmen kívül.

Többen érdeklődtek az NMHH-nál azzal kapcsolatban is, hogy vajon hogyan jutott a rejtélyes hívó birtokába a számuk, amikor azt nem adták meg, vagy egyenesen titkos. A telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A hazai szolgáltatók folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, valamint az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat, hogy azok ne is legyenek visszahívhatók.

A hatályos jogszabályok és műszaki feltételek mentén igyekeznek minimalizálni a szolgáltatók a kockázatokat, de sajnálatos módon a csalások folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb variációkban bukkannak fel, így a legfontosabb dolog az óvatos és körültekintő fogyasztói magatartás.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.